Bedstefar var fisker, og i måneder ad gangen fiskede han fra Esbjerg og landede fangsten i Grimsby.
Hvorfor han ikke landede i ”rødspættebyen”, som Frederikshavn engang blev kaldt, aner jeg ikke, og det er alt for sent at spørge, for bedstefar døde som 80-årig i 1966. Det var ”rigtig gammel” dengang, og jeg husker tydelig den runde dag, der blev fejret i lokalet med vægtegningerne i Møllehuset. Tegningerne er heldigvis skånet, selv om vægge er revet ned, erfarede jeg for nylig.
Umiddelbart efter starten på 2. verdenskrig solgte bedstefar sin kutter, FN 25 Emmy, opkaldt efter min bedstemor. Ved oplevelsen af en foransejlende kutter, der blev minesprængt, syntes både bedstefar og bedstemor, at det var mere sikkert at gå i land. Mange år senere endte FN 25 på havets bund mellem Frederikshavn og Sæby, men det er en helt anden historie.
Datidens fiskerkoner var selvstændige, måske mere end den tids kvinder generelt. Med manden på havet var der mange opgaver udover børnepasning og husarbejde, som bedstemor altid havde hjælp til. Hun tog beslutninger, havde styr på økonomien og det fortsatte, da bedstefar kom hjem.
Det var ofte bedstefar, der stod for madlavningen, hvilket nok var lidt usædvanligt dengang. Men det var oftest bedstemor, der bagte – søsterkage med kardemomme. Selvfølgelig stod menuen ofte på fisk, og her kommer opskriften på bedstefars fiskefrikadeller:
500 gram grofthakket torsk
1 spsk mel
2 spsk kartoffelmel
125 g smeltet smør
2 – 3 hakkede løg
1 tsk salt
1 lille tsk kværnet peber
125 gram smeltet smør
røres sammen og stilles på køl en times tid.
Steges i smør eller olie. Her i huset spiser vi kartofler, salat, remoulade og citron til dellerne, -måske en skive rugbrød. Bedstefar serverede kun kartofler, men det er jo en smagssag.
Det må være kartoffelmel og smeltet smør, der gør disse deller til noget særligt, det lyder af meget med smør i farsen, men bare rolig, det regulerer sig under stegningen, som kun kræver en smule fedtstof.