”Hvem er de?” har mange tv-seere sikkert spurgt, da det lørdag aften blev afsløret, at den landsdækkende organisation ”Bydelsmødre” var valgt som modtager af ”Kronprinsparrets Sociale Pris” på 500.000 kroner.
Hvad er din historie
Tilfældige møder mellem mennesker rummer ofte et uudtalt spørgsmål: Hvem er du? Hvor kommer du fra? Hvad er din historie?
Det skyldes oftere blufærdighed end manglende interesse, når spørgsmålene forbliver uudtalte, for i virkeligheden er vi mennesker nysgerrige og vil gerne vide noget om hinanden, også om de der ikke fylder de ugentlige spalter i Billedbladet og Se & Hør.
Den sommer i Peshawar
Forfatteren Lise Andersen udgav sidste år bogen med den kryptiske titel: ”Den sommer i ”Peshawar”. Alene titlen vakte nysgerrighed, for hvad havde hun nu fundet på, den flittige forfatter, der med en fortid som sundhedsplejerske i en række udviklingslande og senest mange år i Aabybro var kendt af mange i lokalsamfundet.
I bogen fortæller fem indvandrerkvinder deres historie og baggrund. De tilhører alle en gruppe ”bydelsmødre” i Aalborg, der har opholdt sig så længe i Danmark, at de taler dansk og kan hjælpe deres landsmænd såvel sprogligt som med at forstå dansk kultur, skikke og regler både i arbejds- og familiesammenhænge som f.eks. skilsmisse.
Kvindernes egne historier er hjerteskærende og indimellem grusomme, for det er ofte voldsomme begivenheder, de har med i bagagen til Danmark.
Men deres beretninger kan også være til inspiration for andre, for kvinderne er levende beviser på, at de klarede omstillingen, og tilmed har de oparbejdet det overskud, det kræver at hjælpe deres medsøstre i samme situation.
Danmark er mere eller mindre tilfældigt blevet deres nye fædreland. Her har nogle af dem stiftet familie, fået bolig, uddannelse og job, og samme muligheder kan vise sig at være indenfor rækkevidde for andre.
Historien
Idéen til ”Bydelsmødre”, opstod oprindelig i Tyskland i 2003, og nogle år senere var det daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj, der tog initiativ til at overføre idéen til Danmark. Først i Vollsmose i Odense, og siden har idéen bredt sig, og i 2011 blev ” Bydelsmødrenes Landsorganisation” etableret. Kvinderne hjælper hinanden og fungerer som støttegruppe, og de kan styrke hinanden, når begyndelsen i en fremmed kultur forekommer vanskelig.
Bogen er udkommet på forlaget Lauritz.dk.