lørdag, 21. maj 2022
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Mad

Et liv med fyldepenne, blyanter, smørrebrød og Blokhus

af Grethe Rolle
9. september 2021
i Mad, Mennesker
0
Et liv med fyldepenne, blyanter, smørrebrød og Blokhus
DelTweet

Det lyder måske som en blandet landhandel? Alligevel er der sammenhæng i historien, som vi får over en kop kaffe på ”Hawet” i Blokhus.

I dag er Kristian Engsig indehaver af restauranten, der i fordums tid var byens fængsel. Men det var længe før Kristians tid. Han er født i 1960, og som barn tilbragte han somrene i den gulkalkede nabovilla til ”Hawet” og sommerbolig for familien Engsig, der gennem tre generationer drev Boghandel og Kontorartikler i Bispensgade i Aalborg.

Et stykke Blokhushistorie

– Jeg voksede op som en slags enebarn med tre ældre halvbrødre fra min fars første ægteskab. Som dreng kom jeg ofte her i huset hos den daværende ejer, Aksel Thomsen, fortæller Kristian.

Aksel havde en fiskerkutter sammen med Niels Jensen, og jeg syntes, det var spændende de gange kutteren lå heroppe og blev rullet ned ad vejen til havet..

Om sommeren blev husets vestlige ende lejet ud til kunstmaler Aage Jensen fra Horsens. Han boede her med sin kone og en søn, som var jævnaldrende med mig, og vi hyggede os, mens kunstneren malede maritime motiver, som blev signeret, ”Jens Aagesen”.

Maleriet fra 1948 tilhører MALERIARKIVET Skørping

Jeg har dejlige minder om Blokhus i halvfjerserne, byen var utrolig hyggelig med Østergaards Bageri og købmand Thellufsen, ismejeriet med Inga og Jon, Ravkaren og Paw, som handlede med ALT, hvad hjertet og badelivet kunne begære

Jeg fik indblik i en spændende verden, helt anderledes end bylivet i Aalborg, og det var før turismen for alvor tog fart, da Blokhusrevyen og Diskotekerne senere bragte nyt liv i badebyen, som ikke gik til ro før klokken 5 om morgenen.

Per Jensen var tidligere lærer, og udover bl.a. Hotel Bellevue, Karnappen og Diskotek Sunset købte han huset her og indrettede burgerbar/restaurant, som fik navnet ”Hawet”. Per var en driftig mand, som jeg kendte gennem mange års naboskab. Selv om vi ind imellem kunne have skærmydsler omkring høj musik, ville hverken min far eller jeg ødelægge det gode naboforhold, som vi bibeholdt gennem alle årene.

Da Per blev syg havde vi allerede i flere år talt om, det kunne være noget for mig at købe ”Hawet”, Da sygdommen gjorde det nødvendigt at afhænde, flyttede Per ind i en lejlighed i Blokhus, og han kontaktede mig inden ”Hawet” blev sat til salg”, fordi han mente, at jeg ville være den rette til at drive stedet.

Jeg modtog beskeden, da jeg var på vej til Østen, så min advokat måtte tage over, men da handlen var på plads, var Pers helbred yderligere forværret, og han var indlagt på sygehuset.

”Jeg har det ikke så godt, Kristian”, sagde han i telefonen. ”Men når jeg kommer over min sygdom, vil jeg glæde mig til at besøge dig på ”Hawet”, for jeg kan give dig nogle gode råd”.

Det blev aldrig aktuelt, for få dage senere døde Per.

“Hawet” før

Helt ny branche

Jeg havde intet kendskab til restaurationsbranchen udover som gæst, da jeg overtog ”Hawet” den 1. december 2018. Men jeg husker, hvordan jeg gik rundt og så mig om i lokalet. Alt, også lofterne, var malet mørkebrunt, og bag baren hang gamle skinker. Det så lidt trist ud.

Jeg driver i forvejen et firma i København, så min oprindelige plan gik ud på at finde en forpagter til ”Hawet”, men det viste sig at være en vanskelig opgave. Jeg lyttede derfor, da en god ven i restaurationsbranchen rådede mig til selv at stå for driften. ”Du får færre irritationer ved at drive det selv, for du kan ikke lade være at blande dig”, sagde han. Og det havde han jo ganske ret i.

Jeg fik en dygtig arkitekt til at vurdere mulighederne, og han var ikke i tvivl om, at ”Hawet” kunne blive det hyggelige sted, jeg drømte om. Alene at få fjernet de utallige tilbudsskilte og småting, som Per havde samlet gennem årene, gjorde at det hele lysnede. Han havde naturligvis indrettet sig efter sin egen smag, men nu var det min tur.

Det hjalp allerede, da alt var malet hvidt og bordene slebet og lakeret. En del af inventaret og de pragtfulde lamper er her stadig, og de største ændringer var, at køkkenet blev flyttet ud, for at gøre restauranten tidssvarende og mindre værtshusagtig.

“Hawet” nu

En god ven forslog, at ”Hawet”blev en smørrebrødsrestaurant, dels fordi det er oppe i tiden, dels for at skille os ud fra de øvrige restauranter i Blokhus, – og den idé købte jeg.

Vi fandt ud af hvilke stykker smørrebrød, vi ville servere og fik lavet en ”gammeldags smørrebrødsseddel” med tilhørende blyant, som jeg tilmed selv producerer, forklarer Kristian.

Tjener i eget hus

”Hawet” fik en rigtig god start under ”coronaen” i 2020 med masser af gæster, der forstod at sætte pris på et godt stykke smørrebrød. Rygtet bredte sig, og ofte var alle borde besat.

Og Kristian skulle vænne sig til at have et bijob som tjener, og selv om han ”kun” er afløser, trives han godt med at servicere gæsterne, også selv om han foreløbig kun klarer at bære to tallerkner ad gangen.

– Processen har været spændende lige fra begyndelsen, hvor vi skulle ansætte medarbejdere, for selv om jeg tidligere har startet virksomheder, bød restaurationsbranchen på helt nye udfordringer. Men lærerigt har det også været, erkender Kristian.

I min virksomhed i København har jeg 10 dygtige medarbejdere, så jeg er ikke uvant med at have medarbejdere, men de tænker og handler fuldstændig anderledes, end dem, jeg beskæftiger her på ”Hawet”.

Ganske vist er jeg ny i branchen, men gennem mange års erfaring, kender jeg værdien af god service, og det kommer mig til gode.

Det er nemlig ikke nok, at maden er god, ”indpakningen” = serveringen skal også være imødekommende og venlig..

Den daglige drift

Jeg var heldig og privilegeret, da jeg mødte Maria Nielsen, for hun er guld værd. Maria har været vores køkkenchef lige fra starten, og hun har det fulde overblik over køkkenet. Det er også hende, der sætter det kunstneriske aftryk på vores smørrebrød. Maria sagde oprindelig ja til at arbejde her den første sommer, men hun er her heldigvis endnu. Vi svinger godt, vi tænker ens, og jeg kan trygt overlade ”Hawet” til hende, når jeg ikke er her.

Maria bor i Aalborg, men hun siger, at arbejdet er busturen fra Aalborg værd.

– Tilfældigvis hørte jeg om jobbet på et tidspunkt, hvor jeg ellers overvejede at blive nattevagt i en institution. Men jeg har ikke fortrudt, for jeg er rigtig glad for at være her, og Kristian er en dejlig arbejdsgiver. Jeg synes, det er spændende at udvikle vores smørrebrødsseddel, og jeg lægger vægt på, at alt er hjemmelavet som den hønsesalat, jeg lige nu eksperimenterer med,siger Maria.

– Vi har overvejet at udvide åbningstiden og servere varme retter om aftenen, men det opgav vi. Dels fordi det tidsmæssigt blev for belastende, dels på grund af manglende køkkenkapacitet, siger Kristian, der snart kan se tilbage på sin 2. sæson som restauratør..

Jeg mener, vi har bestået prøven, for vi får aldrig mere travlt end i de sidste to måneder.

Heldigvis har ”Hawet” fra starten opnået et godt renomme, og det hæger vi om. Jeg ved, hvor svært det er at genopbygge kundernes tillid efter en dårlig anmeldelse, hvilket vi heldigvis er forskånet for. Tværtimod har vi masser af fine udtalelser på ”Tripadvisor” – og det er vi taknemmelige for.

PENOL

Mens nogle 60-årige trapper ned på arbejdsmarkedet, går Kristian den modsatte vej, for udover ”Hawet” skal han passe sin virksomhed i København.

-Min kone, Cathrine, er selvstændig grafiker, og hun holder også meget af at være her, selv om hun ikke blander sig i restauranten. Men vi er begge så privilegerede, at vi kan tilrettelægge vores arbejde, så vi efterhånden tilbringer en del tid her i Blokhus

Historien

Da jeg som 20-årig vendte hjem efter at have gået på skole i England, søgte jeg en læreplads, og det blev hos én af min fars bekendte, Christian Olsen, som havde datidens største nordiske selskab indenfor kontorartikler og Parker fyldepenne. Da virksomheden måtte lukke, fik jeg lov at købe navnet ”Penol” (Pen-Olsen) af familien, fortæller Kristian, der i dag driver grossistvirksomheden, PENOL i Hellerup med import og salg af alle slags skrive- og tegneartikler , blyanter og kuglepenne, og når det gælder spritmarkers, er PENOL i dag førende i Norden.

Fyldepennen lever – igen

– I ”gamle dage”, dvs. fra 30’erne til tresserne var PENOL én af de største producenter af fyldepenne. Firmaet producerede bl.a. for kendte mærker som Parker og Montblanc i deres fabrik på Emdrupvej i København, som siden lukkede. Salget stagnerede med computerens indtog på markedet, men lige nu sker der noget, siger Kristian.

– Forestil dig et konferencebord, hvor 15 personer sidder om et bord, 10 – 12 af dem har et kostbart ur, sandsynligvis en gave fra ægtefællen eller børnene. Med ligeså stor sikkerhed tør jeg sige, at 12 af de 15 skriver med en billig éngangskuglepen, men det ændrer sig i øjeblikket, fyldepennen er igen på vej ind som en slags statussymbol. I Asien eksploderer salget i øjeblikket, så de store fyldepenneproducenter ikke kan følge med efterspørgslen. I skolerne har man erkendt at fundamentet for den menneskelige kreativitet udvikles gennem tegning og skrivning, og ikke på computeren. Derfor er formskriften på vej ud af undervisningen. Eleverne skal igen lære at skrive den langt mere personlige skråskrift, siger Kristian.

Alt taler således for fyldepennens genkomst, og derfor har jeg bl.a. startet en produktion af en eksklusiv PENOL fyldepen i messing, fremstillet i nummererede eksemplarer.

Afslutningsvis fik vi en sød historie fra nutidens Afrika, som er et stort marked for PELIKAN penne og blæk. Nu eksploderer salget – ikke af fyldepenne, men titusindvis af hætter og clips, der i den velklædte afrikaners jakkerevers signalerer ”jeg kan skrive”.

Vi siger tak til Kristian Engsig for god snak og underholdning, og på vej hen til bilen minder vi os selv om, at det ikke kun er afrikanerne, der pynter sig med ”lånte fjer”. Det vidner salget til danskere af falske Rolex-ure og Louis Vuitton tasker om.

DelTweet
Forrige artikel

Nu er Per også ”ministerens far”

Næste artikel

Der skal MUUS i kaffen

Relaterede artikler

Fremtiden formet af en surdej

Fremtiden formet af en surdej

af Grethe Rolle
13. maj 2022
631

Det er knap et år siden Anja og Martin Dahl Luther flyttede til Jammerbugt Kommune. - Vi har seks sammenbragte...

Rønnes Hotel anno 2022

Rønnes Hotel anno 2022

af Grethe Rolle
3. april 2022
374

I Slettestrand ligger de fleste hoteller i Jammerbugt Kommune, alle indenfor en radius af få kilometer. Rønnes Hotel, Klitrosen, Hotel...

”Rikard i Saltum” kommer man ikke udenom!

”Rikard i Saltum” kommer man ikke udenom!

af Grethe Rolle
21. marts 2022
2k

Vi generer vist ingen, mindst af alle Rikard Andersen selv, ved at kalde ham ”Saltums ukronede konge af godt købmandsskab”,...

Livø udenfor sæsonen

Livø udenfor sæsonen

af Grethe Rolle
11. marts 2022
396

Solen skinner og temperaturen nærmer sig 10 grader. Der er lang tid til sommerferien, men ”ferie” kan også være en...

Henning,  en ægte samler

Henning, en ægte samler

af Grethe Rolle
13. februar 2022
1.2k

Henning Thorsen bor i et tilsyneladende helt almindeligt hus på en stille villavej i Arentsminde. Men indenfor er det alt...

Kunst, der varmer og hygger

Kunst, der varmer og hygger

af Grethe Rolle
1. februar 2022
447

Denne historie starter for næsten 40 år siden. I 1983 var unge mennesker ligeså nysgerrige som i dag, men der...

Næste artikel

Der skal MUUS i kaffen

Seneste indlæg

Fremtiden formet af en surdej

Fremtiden formet af en surdej

13. maj 2022
Kandis for livet

Kandis for livet

1. maj 2022
Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

22. april 2022

Find os på Facebook

Se også

Rede i et fældet træ

Rede i et fældet træ

3 år siden
382

En efterårsdag med raku

3 år siden
413
Fra Birkelse til de ”skrå brædder”

Fra Birkelse til de ”skrå brædder”

3 år siden
615
Det spirer og gror i “Dronninglund Kunstcenter”

Det spirer og gror i “Dronninglund Kunstcenter”

1 år siden
593

Seneste indlæg

Fremtiden formet af en surdej

Fremtiden formet af en surdej

13. maj 2022
Kandis for livet

Kandis for livet

1. maj 2022
Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

22. april 2022
Lene F., kunstneren, der altid overrasker

Lene F., kunstneren, der altid overrasker

12. april 2022

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind