torsdag, 23. marts 2023
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Mad

Claus Dalby holder formen og vægten

af Grethe Rolle
23. november 2019
i Mad
0
Claus Dalby holder formen og vægten
DelTweet

Den kendte ”havemand”, Claus Dalby, har i utallige bøger og tv-programmer inspireret til forfriskende fornyelse i mange danske parcelhushaver.

For knap et år siden rykkede han ind i vore køkkener med en overraskende ny bogtitel, ”SLANK”, og den beskrev i tekst og flotte billeder forfatterens egen beslutning om at reducere sin kropsvægt, og her præsenterer vi efterfølgeren: ”Hold vægten. Plantemad fra mit grønne køkken”

Klematis

Det er mere end 30 år siden Claus Dalby grundlagde forlaget, ”Klematis” med udgivelse af håndarbejds- og hobbybøger. Han blev kendt for sin grundighed, idet Claus selv afprøvede bøgernes hobbyforslag, før de landede hos forbrugerne. Engagementet fortsatte efter mødet med Anne Just, der åbnede hans øjne for blomsternes verden. Sammen besøgte de danske og europæiske haver, og som tidligere restauratør var det også Anne, der introducerede Claus for hendes form for velsmagende gastronomi, om end de hjemmerørte mayonnaiser, is, kager og saucer med piskefløde ikke ligefrem var slankeretter.

Med bogen ”SLANK” leverede Claus selv beviset på, at hans vejledning og opskrifter var vejen til ”40 kilos vægttab på fyrre uger”, og ikke overraskende blev bogen en kæmpe succes.

Det ugentlige vægttab på et kilo skyldtes ikke flittige besøg i et fittnescenter, men udelukkende den sunde kost og forsagelse af kager og alt det andet lækre, der har en kedelig tendens til at sætte sig på sidebenene. Men naturligvis kan en rask travetur anbefales.

Vi og vægten

Selv om en venlig del af forskningen hævder, at vi alle har en idealvægt, der passer præcis til os og vores velbefindende, er den sjældent overensstemmende med vores personlige idealer. Vi er mange kvinder med smukt tøj i skabet, som ”bare” afventer nogle kilos vægttab.

Mænd har ofte andre idealer, når det gælder vægt. Her er det snarere truslen på livet end udseendet, der maner til omlægning af kosten, men ofte kræver det store overtalelsesevner, hvis oksebøfferne og medisterpølsen skal udskiftes med grøntsager.

Tiden arbejder for grøntsagerne, for de er ikke bare sunde, de er også en god vane for både voksne og børn. Og så er der lige det med, at et reduceret kødforbrug har en positiv indflydelse på klimaet, og så kan vi indtage grøntsager i (rå) mængder uden at skele til kalorieforbruget.

Vi spiser også med øjnene

Det skal indrømmes, at mange grøntsager er mere farve- end smagsstærke, men det råder bogen bod på med delikate dressingopskrifter. Et afsnit fortæller også om brug af linser og tørrede bælgfrugter, der både pynter og giver ekstra smag til en salat eller en varm grønsagsret.

Undertegnede blev så inspireret af de smukke billeder, at jeg lige måtte se, hvad grønsagskurven gemte. Og som det ses på nedenstående foto, var der meget at hente, også mere end jeg havde troet. En enkelt ”træt” porre, et hokkaido-græskar, løg, rødbeder, en selleri, hvoraf halvdelen måtte skæres fra, en enkelt sød kartoffel, strimlet rødkål, en rødbede og en håndfuld rosenkål. Med hakkede mandler, en lille dåse røde kidneybønner, 3 fed hvidløg, lidt hakkede hasselnøddekerner og krydderurter fra terrassen har vi pludselig et smukt aftensmåltid, inspireret af Claus Dalbys nye bog.

En bog for ALLE

Tro nu ikke, at bogen udelukkende er for de, der ønsker at tabe sig. Langt de fleste af retterne kan spises med tilbehør i form af kød/fisk i større eller mindre mængder til hverdag og fest. Det betyder også, at det er nemmere at holde en slankekur sammen med familien eller gæster, for maden, der sættes på bordet, er den samme, og hver enkelt kan variere tilbehør i form af kød og brød, og en lille rest salat kan ofte anvendes i en madpakke eller frokostret.

Rester eller levninger?

En pudsig ting, jeg faldt over: I bogen bruger Claus Dalby ordet ”levninger” om det, der er tilbage, når alle er mætte. Personlig siger jeg ”rester”, ifølge ordbogen dækker begge ord samme begreb. Måske er det geografisk bestemt?

Pia, en gevinst

Vi bliver altid stolte og glade, når folk her fra området får opmærksomhed ud over kommunegræn- sen. Ifølge forfatteren var mødet med Pia Hjort fra ”Naturbruget Tranum” en gevinst for ham og bogen. Og hvor har han ret, for på flere af bogens sider mødes vi af Pias glade smil og hendes fantastiske grøntsager.

”Hold vægten. Plantemad fra mit grønne køkken”

Bogen, er på 304 flot illustrerede sider. Første oplag på 5.000 stk. er allerede udsolgt og 2. oplag, 7.000 stk. er på vej til julehandlen.

Del58Tweet
Forrige artikel

Døden har altid en årsag-

Næste artikel

Man skal stå tidligt op for at holde trit med Helle

Relaterede artikler

Alexanders julemenu

Alexanders julemenu

af Grethe Rolle
25. november 2022
516

Hotel Nor´s nye køkkenchef, Alexander, har allerede bevist sit værd, siden han tiltrådte for et par måneder siden. Han er...

Hawet og Maria er som skabt for hinanden

Hawet og Maria er som skabt for hinanden

af Grethe Rolle
14. oktober 2022
2.7k

Maria blev ansat samtidig med, at Hawet åbnede i Blokhus. Hun bor ganske vist i Aalborg men ser turen med...

Rønnes Hotel anno 2022

Rønnes Hotel anno 2022

af Grethe Rolle
3. april 2022
548

I Slettestrand ligger de fleste hoteller i Jammerbugt Kommune, alle indenfor en radius af få kilometer. Rønnes Hotel, Klitrosen, Hotel...

Gourmetgutterne på Gjøl

Gourmetgutterne på Gjøl

af Grethe Rolle
27. november 2021
850

Øverste billede er fra 2012 Det er ni år siden, vi første gang besøgte mændene bag komfurerne på Gjøl Skole....

Der skal MUUS i kaffen

af Grethe Rolle
25. september 2021
1.1k

Vi har besøgt ”kaffesøstrene”, Linette og Simone Muus, der for nylig åbnede en helt ny, spændende virksomhed på Gjøl. De...

Et liv med fyldepenne, blyanter, smørrebrød og Blokhus

Et liv med fyldepenne, blyanter, smørrebrød og Blokhus

af Grethe Rolle
9. september 2021
2.6k

Det lyder måske som en blandet landhandel? Alligevel er der sammenhæng i historien, som vi får over en kop kaffe...

Næste artikel
Man skal stå tidligt op for at holde trit med Helle

Man skal stå tidligt op for at holde trit med Helle

Seneste indlæg

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

29. januar 2023
Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

14. januar 2023
Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

6. januar 2023

Find os på Facebook

Se også

Vist er der dejligt på landet

Vist er der dejligt på landet

3 år siden
859
Mød det nye lægeteam

Mød det nye lægeteam

3 år siden
3.1k
Slide So Easy – et hestehoved foran

Slide So Easy – et hestehoved foran

3 år siden
1.8k

Læs om en kunstner, en pige med et æble og en borgmester med øje for kunst

2 år siden
726

Seneste indlæg

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

29. januar 2023
Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

14. januar 2023
Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

6. januar 2023
De lever af spiritus – og ”snak”

De lever af spiritus – og ”snak”

29. december 2022

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind