Vi sagde ja tak til at møde ”vores” nye kommunaldirektør, Holger Spangsberg, fredag den 13., en dato, der siden middelalderen har haft ry for uheld og alskens ulykker. Men da vi mødte op i det næsten mennesketomme rådhus klokken 12.15, herskede der venlig stilhed, for solen skinnede, weekenden var begyndt, og nu ventede fridage med private sysler udenfor det kommunale regi.
Også Holger Spangsberg så frem til fridagene og en tur til Lufthavnen for at hente sine 12-årige tvillingepiger. Ansættelsen ved Jammerbugt Kommune betød nemlig også en familiemæssig forandring i Holger Spangsbergs tilværelse, da han og hans hustru besluttede at leve videre hver for sig, og han fik rollen som weekendfar hver anden uge..
– Pigerne har hurtigt tilpasset sig den nye situation og har været vældig optaget af at lære området her at kende. De har selvfølgelig været optaget af at indrette, både deres værelser og resten af lejligheden, så vi har selvfølgelig været i Ikea. Vi har også besøgt ”Kunsten”, som jeg synes er et helt fantastisk sted, og så har vi naturligvis været i ”Faarup Sommerland”.
Jeg har lejet en dejlig lejlighed i Nørresundby, og selv om meget er forandret, genkender jeg landskabet og Limfjorden, som jeg kan se fra mine vinduer. Det er langtfra fremmed for mig, for jeg tilbragte mine studieår ved Aalborg Universitet.
Baggrunden
49- årige Holger Spangsberg er født og opvokset i Esbjerg med Vesterhavet som nabo.
– Efter tre måneder her i Jammerbugten føler jeg mig allerede hjemme, for mentaliteten er stort set den samme langs hele Vestkysten. Derfor var det ikke ligefrem noget kulturchok at komme hertil fra Sjælland.
Jeg havde en tryg og god opvækst. Min far var selvstændig indenfor engroshandel. og min mor var offentligt ansat indenfor det specialiserede børneområde.
Mit barndomshjem var rummeligt, og der var ”højt til loftet og langt til døren”. Vi var aflastningshjem for en familie med et barn med Downs Syndrom og havde desuden en iransk flygtningeven, der ofte kom hjem til os. Vi blev hans danske familie, og han uddannede sig siden til tømrer, blev dansk gift og fik to drenge. Den ene fik en erhvervsuddannelse, og den anden læser på Aarhus Universitet, så det er én af de gode historier om integration.
Via sit arbejde havde min mor udviklet mange sociale kompetencer, og det smittede, så jeg tidligt lærte tolerance overfor menneskers forskellighed og behov.
Mens jeg aftjente min værnepligt, havde jeg fået gode nordjyske venner, og indirekte påvirkede de min beslutning om at læse på Aalborg Universitet, hvilket jeg bestemt ikke har fortrudt.
Jammerbugt Kommune
Det var velovervejet, da jeg søgte stillingen som kommunaldirektør her i kommunen. Jeg havde undersøgt forholdene og kunne se, her var en god og sund økonomi, samt at der var gang i mange spændende nye tiltag. Gennem samtaler med borgmesteren blev jeg yderligere bestyrket i min tro på, at det var en opgave, der passede til mig. Ydermere fik jeg bekræftet, at her er et godt og stabilt politisk miljø, hvor kommunalbestyrelsens medlemmer arbejder sammen i bestræbelserne på at opnå de bedste resultater for kommunens borgere og virksomheder. Endelig spillede det også ind, at jeg havde lyst til at vende tilbage til Nordjylland, og jeg har ingen planer om at flytte herfra foreløbig.
Arbejdstiden er ikke kun otte – seksten, der er aftenmøder og uventede opgaver, hvor jeg skal stå til rådighed, men fra tidligere jobs er det ikke uvant for mig.
Fodboldinteressen
Jeg har allerede fulgt det lokale fodboldhold et par gange på Jetsmark Stadion. Fodbold er en mangeårig interesse, som det viser sig, at jeg deler med Flemming Jansen, den tidligere borgmester i Pandrup Kommune. Vi har fået god snak både om fodbold og om Pandrups udvikling, og det er en god indfaldsvinkel til et nyt område for en tilflytter som mig.
Fodbold er en gammel interesse, og som ung spillede jeg på eliteniveau. Det blev aldrig til en fodboldkarriere, for selv om interessen og talentet var til stede, fik jeg en alvorlig knæskade, der fik mig til at ændre livsbane.
Selvfølgelig var det umiddelbart en skuffelse, men siden har jeg været glad for de mange muligheder, min uddannelse har givet mig i form af spændende jobs og venner.
Løb for koncentrationen
Selv om jeg ikke blev fodboldspiller, lægger jeg vægt på fysisk udfoldelse, og et par gange om ugen løber jeg en en halv snes kilometer. Jeg kan mærke, det betyder noget for mit velbefindende og min koncentration, som jeg er stærkt afhængig af i mit job.
Jeg holder faktisk også meget af at læse, især historie og biografier, men jeg må sige at det ikke er blevet til så meget de seneste måneder, for der passerer mange sager forbi mit bord hver eneste dag, så lige nu er fritid mest noget med bare at sidde stille og slappe af.
Embedsmand fremfor politiker
Med baggrund i min samfundsinteresse valgte jeg at uddanne mig indenfor politik og organisation. Som ganske ung overvejede jeg en politisk karriere, men gennem mit studieforløb indså jeg, at mit engagement lå på administrationssiden.
I 2000 var jeg nyuddannet cand,scient.adm. og flyttede til København med henblik på at arbejde i ét af ministerierne. Det lykkedes, jeg fik en stilling i Beskæftigelsesministeriet og var under Nyrup og Lykketoft med ved gennemførelsen af arbejdsmarkedsreformen i 1994.
Senere blev jeg ansat i Finansministeriet, hvor jeg fik grundig indsigt i, hvordan finansloven og den offentlige økonomi hænger sammen helt fra bunden. Arbejdet i ministerierne har givet mig et uvurderligt indblik i sagsgangen indenfor det offentlige. Samtidig opbyggede jeg et godt netværk af kolleger og venner i ministerierne, som jeg siden har haft glæde af, og naturligvis kommer min erfaring også Jammerbugt Kommune til gode.
Holger Spangsberg kom hertil fra en lignende stilling i Gribskov Kommune, og før den tid var han direktør for teknik, miljø og erhverv i Fredericia Kommune og chef for sekretariatsfunktioner i Københavns Kommune. Alt i alt er den nye kommunaldirektør godt rustet til de udfordringer, der venter i Jammerbugt Kommune.