tirsdag, 17. juni 2025
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Mad

Hawet og Maria er som skabt for hinanden

af Grethe Rolle
14. oktober 2022
i Mad, Mennesker
0
Hawet og Maria er som skabt for hinanden
DelTweet

Maria blev ansat samtidig med, at Hawet åbnede i Blokhus. Hun bor ganske vist i Aalborg men ser turen med bussen som en oplagt mulighed for at slappe af før og efter arbejdstid.

– Jeg har ellers aldrig været en ”busperson”, jeg befinder mig i virkeligheden bedst ved at cykle, men nogle kameler må man sluge, når man vil have sit ønskejob. Af og til er jeg heldig at få kørelejlighed med en kollega, der også bor i Aalborg.

Helt almindelig er 45-årige Maria ikke, og det var måske også det, Kristian Engsig så, da han på anbefaling ansatte hende til sin nyåbnede smørrebrødsrestaurant i Blokhus.

-Efter mange år i restaurationsbranchen og senest Vester Bådelaug i Aalborg, havde jeg lyst til at prøve noget nyt. Men da Kristian kontaktede mig, havde jeg netop fået natarbejde i en helt anden branche, som viste sig slet ikke at være noget for mig. Da jeg fik tilbud om at lave smørrebrød i Blokhus, vidste jeg, at det var NU, jeg skulle sige JA.

Autodidakt

Jeg kendte stedet, for min far havde været revisor for den tidligere ejer, og jeg havde været her nogle gange som teenager. Min søster og jeg var ikke ret gamle, før vi fik nogle småopgaver på min fars kontor for at lære, at ”man må yde, før man kan nyde”. Da jeg kom i en alder, hvor jeg skulle lære rigtigt arbejde, kom jeg i køkkenet hos én af min fars klienter. Dengang skulle man være 15 år for at betjener maskinerne i et køkken, men snart lærte jeg mig selv at tilberede forretter og desserter til ”mad ud af huset”. Jeg har ikke noget diplom at hænge på væggen, men med 30 års erfaring har jeg lært mig selv alt, hvad jeg kan, autodidakt kalder man det vist, og så har jeg forresten også en universitetsuddannelse i sprog og internationale studier i virksomhedsøkonomi.

Kristian og jeg var enige om at starte med en tremåneders prøveperiode, som nu hat varet i over to år. Jeg kan godt lide, det er et selvstændigt og ansvarsfuldt job, for Kristian bor i København, hvor han driver en helt anden virksomhed, derfor er det vigtigt, vi gensidig har tillid til hinanden.

Men jeg er virkelig havnet på den rette hylde. Ganske vist havde jeg aldrig drømt om at blive pendler, men det blev jeg!

Alfred

Har du overvejet at flytte hertil?

– Ikke rigtig. Jeg er mere bymenneske, end jeg er til natur. For nogle år siden købte jeg en lejlighed midt i byen, for at være tættere på min familie, især min mor, der bor lige i nærheden. Det har jeg ikke lyst til at lave om på. Jeg er en fri fugl, og har kun min kanin, Alfred, at tage hensyn til. Jeg gætter på, at han, mens vi taler sammen, sidder hjemme og ser fjernsyn. Alfred betyder rigtig meget for mig. Der er en lejlighed ovenpå restauranten, hvor jeg kan overnatte, hvis jeg vil. Men både for Alfreds og min egen skyld, vil jeg helst hjem. Det er først, når jeg stikker nøglen i døren, at jeg rigtig slapper af.

Starten

”Hawet” åbnede i juni 2000, midt i ”coronatiden”, det var højsæson, og selv om her var masser af turister, mærkedes større usikkerhed blandt folk, selv om de fleste prioriterer at bruge penge i ferien. Det samme gælder den nuværende økonomiske krise, alligevel har vi hele tiden haft vækst, og det er vi naturligvis glade for.

Hawet er først og fremmest en frokostrestaurant, der også holder åbent om aftenen. Men det stiller nye krav til spisekortet, fordi de fleste helst spiser lidt tungere mad om aftenen.

Vi har plads til 50 mennesker i restauranten, og hvis alle kommer på en gang, får vi plads- problemer. Vi kan højst være fire i køkkenet, og der er netop plads til at lave 10 stykker smørrebrød ad gangen, men vi er gode til at tilpasse os og gøre plads til hinanden.

Vi fraviger ikke vore kvalitetsprincipper, Kristian og jeg er enige om, at alt skal være frisk og lækkert, så vi kan ikke lave et lager af halvfærdige stykker, som bare skal pyntes, når kunderne kommer. Vi går først i gang, når smørrebrødssedlen er udfyldt.

Madspild skal vi arbejde med og blive dygtigere til at reducere. Vi skal altid være forberedt til mange gæster, og kommer der så kun få, må nogle af råvarerne måske kasseres. Det hører med til at lave god mad.

Inden vi startede, havde Christian og en af hans venner gjort et stort studie i, hvad der skulle på menukortet, som var designet og trykt. Selv om jeg ikke kom med stor erfaring indenfor smørrebrød, sætter jeg en ære i at lave mange ting fra grunden, bl.a. mayonnaise, som er noget af det første, jeg laver, når jeg møder klokken ni.

Spisekortet

Jeg ser det som en udfordring at udvikle flere spændende stykker smørrebrød, vi har en halv snes forskellige stykker på kortet og skifter ud med mellemrum.

I øjeblikket er jeg i gang med at lave nye desserter, nogle vil gerne slutte frokosten af med lidt sødt, og der er også mange, der slutter en travetur langs stranden med en kop kaffe og f.eks. æblekage, eller om ikke længe er det æbleskiver, der er på programmet.

Suppe og simremad

Vi har haft en luksusbiksemad på spisekortet, og vil gerne kunne tilbyde flere aftenretter. Det kræver et lidt større køkken, og vi er i gang med at finde en løsning.

Det vil være godt for os, hvis vi kommer i gang med ”rigtig mad” om aftenen. Det er et ønske fra flere af vore faste kunder, for det er ikke alle, der føler, de bliver mætte af smørrebrød om aftenen. Det skal ikke være fine eller komplicerede retter, men en god suppe, eller simremad vil de fleste gerne have

Skiftende årstider

Sommeren er en skøn tid, hvor vi har rigtig travlt hele tiden, somme tider også for travlt til, at der bliver tid til at tale med gæsterne, sådan som nu. Jeg vil gerne have tid til at veksle et par ord med gæsterne, tage et billede med deres mobiltelefon eller hente en slikkepind til børnene, for jeg ved, at den gode kommunikation også er en del af gæsternes oplevelse ved at gå ud og spise. Ønskescenariet er selvfølgelig, at man kunne fordele hele sæsonen over alle årets dage, for udenfor højsæsonen kan der af og til blive lidt stille, filosoferer Maria.

Det lyder som om, du er kommet for at blive?

– Ja, jeg er så glad for både stedet og Kristian, som er en rigtig god arbejdsgiver – og det ved jeg, ikke er nogen selvfølge, slutter Maria, der i øvrigt hedder Nielsen til efternavn.

DelTweet
Forrige artikel

Om en kunstner, en skulptur og en kunstforening med visioner!

Næste artikel

Maja Torp, Venstrekvinde med rødder i Pandrup.

Relaterede artikler

Caroline går i sin  fars fodspor

Caroline går i sin fars fodspor

af Grethe Rolle
23. marts 2025
1.1k

Det er mere end 20 år siden, jeg første gang skrev om fysioterapeut Claus Rebild Jensen. Han er oprindelig fra...

Talent og stædighed som drivkraft

Talent og stædighed som drivkraft

af Grethe Rolle
9. december 2024
386

Nogle mennesker har fået et talent i vuggegave. Andre må gå den slagne vej og øve, øve, øve, drevet af...

Walther Lundis, en ægte ildsjæl

Walther Lundis, en ægte ildsjæl

af Grethe Rolle
29. oktober 2024
582

For nylig fejrede svømmeklubben JET 50 års jubilæum. En god begyndelse er guld værd, og der hersker næppe tvivl om,...

Kunst, en nødvendig del af tilværelsen.

Kunst, en nødvendig del af tilværelsen.

af Grethe Rolle
20. september 2024
454

Det gælder bl.a. for Elsbeth Burgwald Thostrup, som vi en sommerdag møder på landejendommen, ”Jenle” nær Fristrup, ikke langt fra...

76 er jo ”bare et tal”, siger Keld Ahlmann.

76 er jo ”bare et tal”, siger Keld Ahlmann.

af Grethe Rolle
4. juli 2024
690

En opvækst på ”Solsiden” (Nørresundby) er ikke garanti for en fremtid i lyset, ikke desto mindre blev det sådan tilværelsen...

Kunstnere går ikke på pension, de fortsætter bare med at leve.

Kunstnere går ikke på pension, de fortsætter bare med at leve.

af Grethe Rolle
6. maj 2024
640

Når arbejde bliver en lystbetonet livsstil, er det som om alderen ophæves. Kunstnere bliver ved med at arbejde, ikke af...

Næste artikel
Maja Torp, Venstrekvinde med rødder i Pandrup.

Maja Torp, Venstrekvinde med rødder i Pandrup.

Seneste indlæg

Det  handler om kærlighed

Det handler om kærlighed

12. april 2025
Caroline går i sin  fars fodspor

Caroline går i sin fars fodspor

23. marts 2025
Talent og stædighed som drivkraft

Talent og stædighed som drivkraft

9. december 2024

Find os på Facebook

Se også

Mr. Blues bor i Pandrup

Mr. Blues bor i Pandrup

5 år siden
811
Er der et liv efter 50?

Er der et liv efter 50?

6 år siden
562
Kunst og ”blodets bånd”

Kunst og ”blodets bånd”

4 år siden
630

Hvis væggene kunne tale….

5 år siden
1.3k

Seneste indlæg

Det  handler om kærlighed

Det handler om kærlighed

12. april 2025
Caroline går i sin  fars fodspor

Caroline går i sin fars fodspor

23. marts 2025
Talent og stædighed som drivkraft

Talent og stædighed som drivkraft

9. december 2024
Walther Lundis, en ægte ildsjæl

Walther Lundis, en ægte ildsjæl

29. oktober 2024

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind