tirsdag, 26. september 2023
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Kultur

Poeten på tredje til højre

af Grethe Rolle
21. februar 2020
i Kultur, Mennesker
0
Poeten på tredje til højre
DelTweet

Der er løbet en del vand i stranden, siden jeg sidst besøgte Kasper Anthoni, det var.i 2011, og han bor stadig i Aalborg. Nu ikke længere i en kælderlejlighed på Annebergvej, men i en ejerlejlighed på tredje sal på Vesterbro – uden elevator.

Med mennesket i centrum er der fra lejligheden udsigt til livet og Vesterbro på den ene side og til døden, Almen Kirkegård på den anden.

Her er godt at være, kaffe og valgfrit krus eller kop, jeg vælger den største, der er blå og riflet som en Lyngbyvase. I et nostalgisk øjeblik frister en ”gammeldags” hvid kop, dekoreret med et posthorn. Måske står der tilmed ”statens ejendom” i bunden, og Kasper indrømmer, at han for mange år siden tiltuskede sig et minde om gode år som afløser for landposten i Aabybro.

I dag har Britta Nielsen fået dom for at have tiltusket sig 117 millioner kroner af ”statens ejendom”. Om hun beklager sin forseelse, ved vi ikke, men ”postkoppen” er havnet i de bedste hænder, nemlig dér, hvor den bliver set og værdsat.

Kasper og Ditte er virkelighedens ”Poeten og Lillemor”

Kasper er i dag 40 år, far til tre og gift med kvinden i hans liv, Ditte, der rummer og elsker ham, som den han er. Digter og maler er simpelthen tilværelsens tilbud til ham, og heldigvis har han kunnet sige ”ja tak”, for i dag laver han det, han er allerbedst til.

Kasper kommer oprindelig fra Nørhalne, hvor forældrene stadig bor. Efter studentereksamen fra Nørresundby Gymnasium læste han dansk på Universitetet i nogle år, mens han drømte om en fremtid som underviser i dansk.

Men drømmen blev aldrig realiseret, for nogle år inde i studiet skete der pludselig en voldsom nedskæring på området, og efter fyring af over halvdelen af lærerne indså Kasper, at det ikke var dér hans fremtid lå.

Men Kasper kan kalde sig cand phil (cand.mag.) i dansk med speciale i Frank Jægers forfatterskab.

– Han er en forfatter, jeg føler et slægtskab med, og nu hvor foråret nærmer sig, lader vi en plade med hans sange fylde stuerne, og selv børnene kender teksterne, fortæller Kasper.

Arbejdsløs med en ”Plan B”

– Tiden var inde til at skifte spor. Som bare femårig skrev og tegnede jeg små bøger. I virkeligheden har jeg altid haft en drøm om at blive billedkunstner og forfatter, og i gymnasietiden var jeg begyndt at male for senere at lære grundteknikkerne indenfor tegning og maleri på Aalborg Kunstskole. Sporet var lagt ud.

Det betyder, at jeg i dag har flere strenge at spille på. Dels er jeg ”en forfatter, der maler”, dels ”en maler, der skriver digte”, og heldigvis har jeg aldrig haft behov for at vælge side.

Personlige bjerge – i ord og billeder

Indtil 2014 udgav jeg hvert år en digtsamling, men den seneste, ”Personlige bjerge”, var hård at skrive, måske fordi den var en blanding mellem fiktion og virkelighed.

Det har været vanskeligt at gå direkte videre. Ikke fordi jeg ikke kan skrive, det er mere et spørgsmål om struktur, og i øjeblikket arbejder jeg lidt på må og få, mens jeg bl.a. skriver på hele tre meget forskellige digtsamlinger.

Kasper går ikke på kompromis. Det er digtene, der står hans hjerte nærmest, og tro mod sit talent skriver han ikke ugebladsromaner og noveller under pseudonym, men venter på det rette øjeblik.

– Det er ligesådan med mine malerier. Inspirationen kommer pludselig og uden lange overvejelser forud, og så gælder det om at være klar ved staffeliet. Her er det selvfølgelig en udfordring at have små børn i hjemmet.

Jeg er disciplineret omkring min arbejdstid. Jeg ”møder hver morgen klokken 9 og slutter klokken 14” og imens er telefonen slukket, og jeg lader mig nødig forstyrre, selv om jeg arbejder hjemme. Om jeg maler eller skriver afhænger af øjeblikkets inspiration.

Jeg maler ikke på bestilling og deltager sjældent i udstillinger.

Hvis folk kan lide et billede, må de gerne købe det. Jeg vil ikke være afhængig af publikums forventninger, for så er det pludselig ikke mig, der bestemmer, og den situation bringer jeg helst ikke mig selv i.

Det er nok at skulle leve op til mine egne forventninger, for det giver mig frihed til at eksperimen- tere med forskellige genrer.

Landskabet fra Provence, der hænger over sofaen, har voldt mig en del besvær, for lyset er ikke, som vi kender det i Skandinavien. Derfor er bjergene i baggrunden måske for mørke i forhold til himlen, sådan et spørgsmål kan jeg bruge lang tid på at løse. Selve landskabet er jeg rigtig godt tilfreds med, og huset er lige sådan ét, jeg drømmer om at flytte ind i med min familie. Hvem ved, om drømmen en dag bliver virkelighed?

Soulmates

Jeg er så heldig, at Ditte forstår og kan følge mig, så jeg ikke behøver forklare og forsvare mine handlinger. Tværtimod kan vi af og til grine, når det igen viser sig, at vore tanker er synkroniserede, så vi tænker ens, som var vi et gammelt ægtepar og ikke kun 40 og 36 år. .Det føles virkelig som om, vi to er skabt for hinanden, og vi har samme drømme for fremtiden.

Ditte har netop afsluttet en psykomotorisk terapeutuddannelse, og er desuden Rudolf Steiner-pædagog, Lige nu søger hun job som det, der tidligere hed afspændingspædagog, og med flere jobtilbud på hånden ser det ud til, hun snart er ude på arbejdsmarkedet igen. Ditte har i øvrigt også en kreativ side, der udmønter sig i sang og guitarspil

Privilegeret?

Mange vil kalde det en privilegeret tilværelse at beskæftige sig med det, andre betragter som hobbyvirksomhed. Men selvfølgelig er der også omkostninger, for det økonomiske afkast af min indsats er beskedent.

Kasper er opvokset i et lærerhjem. Hans far, Kurt Kristensen, var lærer i Nørhalne i 25 år og blev senere skoleleder i Thise. Navnet ”Anthoni” er ikke ”bare” et kunstnernavn, men hører til slægten og stammer fra Skagen

– Indtil 2010 arbejdede jeg ved siden af forfatterskabet og havde bl.a. et spændende job som it-medarbejder på Taleinstituttet, indtil jeg med diagnosen ”maniodepressiv” fik tilkendt førtidspension.

Jeg vil ikke kalde det held, men jeg har aldrig ønsket at være min diagnose foruden, aldrig været ked af mine op- og nedture, livet føles stærkere på den måde, og jeg ville ikke bytte for et ”leverpostejssind”. Men jeg klarer ikke at være på det almindelige arbejdsmarked, for jeg har brug for ro og regelmæssighed og skal undgå stress. Den positive side af diagnosen er, at jeg som kunstner kan drage nytte af at være mere sensitiv end folk er flest.

Børnene og kunsten er allervigtigst i tilværelsen, Så må vi undvære nogle af de statussymboler, man ellers kan købe for penge, og den holdning bakker familien fuldstændig op om.

Anerkendelsen

Ordet ”forfatter” dækker over mange genrer. Kasper har ikke et krimiplot i ærmet eller lægger an til en slægtsroman i fem bind. Han er en slags ”maler med ord”. Medmindre, der sker noget vildt, bliver det næppe Kasper Anthoni, der topper bestsellerlisterne og modtager ”Boghandlernes gyldne Laurbær”. Til gengæld er han set og anerkendt i det ”fine litterære selskab.

– Det var et stort øjeblik, da jeg i 2014 blev inviteret af Det Danske Akademi til at læse op i Karen Blixens hjem, Rungstedlund. Mit indlæg skulle vare tyve minutter, og teksten måtte ikke tidligere være udgivet.

Rammen var Rungstedlunds spisestue, hvor digteren, Søren Ulrik Thomsen, efter at have tændt et stearinlys henvendte sig til mig: ”Værsgod Kasper, så er det din tur”. Og så havde jeg de tyve minutter, hvor jeg udelukkende måtte læse op, men ikke knytte kommentarer til teksten.

Henrik Norbrandt sad ved siden af mig og kløede sig i panden, han var vist ikke særlig begejstret, det var til gengæld Suzanne Brøgger. Det var en spændende oplevelse at blive vurderet af ”sine kolleger”, og selvfølgelig var jeg også nervøs.

Arrangementet sluttede med en dejlig middag i køkkenet på Rungstedlund, hvor jeg var heldig at få den nu afdøde forfatter, Sven Holm, til bords.

Det vat Kaspers beretning om et møde i ”litteraturens højborg”, men han holder også foredrag i andre sammenhænge.

– Men, understreger han, tiden er forbi, hvor jeg lader mig spise af med et par flasker rødvin for min ulejlighed, for i dag kender jeg mit eget værd, og mange arrangører søger økonomisk støtte til forfatterarrangementer via Forfattercentrum og Kulturministeriet.

Del201Tweet
Forrige artikel

Mød en ung pige på 93

Næste artikel

”This is Your captain speaking”

Relaterede artikler

Mød Jytte, en kvinde, der realiserede sin drøm

Mød Jytte, en kvinde, der realiserede sin drøm

af Grethe Rolle
3. september 2023
72

Et spændende liv omgivet af kunst, kunsthåndværk og smukt tøj i en lækker lille strøgbutik eller måske i et eventyrligt...

Kærlighed kender ingen alder

Kærlighed kender ingen alder

af Grethe Rolle
18. august 2023
876

I et nyopført rækkehus i Løkken bor Lissa Croshaw. Hun er en usædvanlig kvinde på 81 år, som jeg har...

Tæt på Zita.

af Grethe Rolle
5. august 2023
1.1k

Hun behøver ikke nærmere introduktion hos nordjyderne. Gennem mere end 25 år har Zita Hvid været ansat ved TV2 Nord,...

DODEKALITTEN, et  kunstværk, der drager….

DODEKALITTEN, et kunstværk, der drager….

af Grethe Rolle
3. august 2023
176

Der er langt fra Jammerbugt Kommune til Lolland, endnu længere end københavnere synes, der er til Vendsyssel. Alligevel har vi...

Gør som Dronning Ingrid: Sov med dine perler

af Grethe Rolle
23. juni 2023
269

Det gode råd kommer fra Lotte Rank, som gennem livslang erfaring ved, hvad hun taler om og hvordan man behandler...

Det er lettere at fange en ål med lasso, end at få en tandlæge til Jammerbugt Kommune

Det er lettere at fange en ål med lasso, end at få en tandlæge til Jammerbugt Kommune

af Grethe Rolle
16. maj 2023
562

Ordene er Asger Bluhmes. Han kom til Aabybro som nyuddannet tandlæge i august 1999, og bare få måneder senere, 1....

Næste artikel
”This is Your captain speaking”

”This is Your captain speaking”

Seneste indlæg

Mød Jytte, en kvinde, der realiserede sin drøm

Mød Jytte, en kvinde, der realiserede sin drøm

3. september 2023
Kærlighed kender ingen alder

Kærlighed kender ingen alder

18. august 2023

Tæt på Zita.

5. august 2023

Find os på Facebook

Se også

Tor på sporet af sin oldefar.

Tor på sporet af sin oldefar.

3 år siden
754
Anni Bissø Kildeberg – nu på vej til Japan

Anni Bissø Kildeberg – nu på vej til Japan

2 år siden
389
Kunsten – lige nu

Kunsten – lige nu

4 år siden
537
Borgmesterkandidat, Mogens Christen Gade på tomandshånd

Borgmesterkandidat, Mogens Christen Gade på tomandshånd

2 år siden
441

Seneste indlæg

Mød Jytte, en kvinde, der realiserede sin drøm

Mød Jytte, en kvinde, der realiserede sin drøm

3. september 2023
Kærlighed kender ingen alder

Kærlighed kender ingen alder

18. august 2023

Tæt på Zita.

5. august 2023
DODEKALITTEN, et  kunstværk, der drager….

DODEKALITTEN, et kunstværk, der drager….

3. august 2023

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind