Peter Astrup er koncertarrangør på højt plan. Siden år 2000 har han boet i Pandrup, hvorfra han opretholder kontakten til sit brede netværk af bluesmusikere og spillesteder. I Danmark er Peter først og fremmest kendt som arrangør af ”Blues Heaven”, den årlige bluesfestival i Frederikshavn, der i år finder sted for femtende gang, den 6.-7. november.
Interessen for musik
Peter har selv stået på scenen i en halv snes år med sin mundharpe, men den er lagt på hylden i dag.
Interessen for musik er næsten medfødt, selv om barndomshjemmet i Pindstrup ikke var specielt musikalsk.
– Som 16-årig købte jeg min første grammofon og 35 LP´er med Rolling Stones. Så var jeg i gang!
Jeg arbejdede som smed på togfabrikken Skandia i Randers indtil sidst i 80´erne, hvor jeg valgte at slutte samtidig med, at jeg arrangerede den første Djurs Bluesland festival. Det var før mobiltelefonernes tid, og jeg måtte træffe et valg, for i det lange løb kunne jeg jo ikke optage telefonerne på min arbejdsplads.
At jeg havnede i Pandrup skyldtes Carsten Højen, der ansatte mig til at undervise i IT på Daghøjskolen her i området, og jeg flyttede hertil, for med mit arbejde kan jeg næsten bo overalt.
Jeg arbejder som booker og arrangør, først og fremmest for udenlandske bluesmusikere til alt fra en enkelt koncert til flere ugers turné i hele Skandinavien.
Min opgave består dels i at få koncerterne solgt, dels at finde spillesteder til rimelige priser, for selv om jeg sjældent er hovedansvarlig for arrangementet, er det mig, der har det økonomiske ansvar i forhold til artisterne, og der ligger en stor logistisk opgave i at sikre transport, hotel og forplejning.
Festivals, stadig større og større
Peter står selv for festivalarrangementerne, og han er så vidt muligt selv med overalt. Den største er ubetinget ”Blues Heaven Festival” i Frederikshavn, der med start i FFK-Hallerne for nogle år siden flyttede til ”Det Musiske Hus” med plads til 900 og nu for fjerde år på ”Arena Nord”, der med sine faciliteter og hele to sale udover selve arenaen åbner muligheder for alt, hvad Peter og musikerne kan drømme om. Desuden har han fået et fint samarbejder med Per Malmberg, der er leder af Arena Nord og kan være behjælpelig med alt fra bespisning af de mange kunstnere til det store korps af hjælpere, der under festivalen indgår i et vagtskema.
– Samarbejdet i Frederikshavn tog sin begyndelse i byens forening, ”Musik og Teatervenner”, som i starten bl.a. bød på ét arrangement med Niels Hausgaard. Men da foreningen senere blev nedlagt, tog bluesmusikken over, og de mange frivillige fortsatte sammen med mig i FFK- Hallen og senere ”Det Musiske Hus”.Men det er en stor lettelse for mig, at Per Malmberg og Arena Nord har påtaget sig så mange opgaver, for det havde jeg slet ikke kunnet overskue i takt med, at festivalen er vokset. I dag tager jeg mig af aftaler om musikken og PR forud for arrangementet. Under festivalen er det mine hjælpere, der passer kaffebaren, sælger merchandise, flytter instrumenter og organiserer bus- og togtransport. Arena Nord står for forplejning til musikerne under koncerten. Jeg har fået en rigtig god aftale med Per Malmberg, for alt fungerer perfekt, forklarer Peter, der runder 60 i år.
Hverken kommunen eller handelsstandsforeningen i Frederikshavn yder støtte til arrangementet, der trods alt tiltrækker rigtig mange mennesker til hoteller og overnatningssteder under festivalen. En flot gestus er, at de lokale hoteller, Hermann Bang, Jutlandia og Hotel Frederikshavn hver donerer et antal værelser under festivalen.
Tværtimod skal jeg, i modsætning til foreninger, betale 25 % i moms af billetterne. I dag er det blevet langt sværere at etablere en forening end tidligere, forklarer Peter, uden bitterhed, for det går jo ganske godt endda.
Priserne
De sidste par år har Peter modtaget en række fine priser for sin indsats for bluesmusikken. Bl.a. modtog han prisen som ”Årets Hoochie Coochie Man” på Turbinen i Randers for sin indsats for Bluesmusikken. Senere blev ”Blues Heaven” kåret som ”international festival of the year 2018”.
For nylig modtog han den største hæder, han kan opnå i branchen. Når det gælder bluesmusik, er der priser til årets bedste band, bedste solist, bedste guitarist osv I år, hvor der for 36. gang skulle uddeles en pris til folk, der gør en indsats udenfor scenen, KPA – står for ”Keeping The Blues Alive”, og den pris har Peter netop modtaget som den første dansker, og den kun tredje i Europa, og det var en stolt Peter, der gik på scenen i Memphis for at modtage den tunge marmorstatuette, der vejede godt i kufferten på rejsen hjem.
Se mere her: Uddeling
Læs meget mere om Peter og ”Blues Heaven Festival” på Peter Astrups facebookside, der øverst prydes af et billede af et gammelt hvidkalket hus, som viser sig at være den danske filosof, Martinus´ fødehjem ved Sindal. Martinus er én af de personer, som gennem sit liv og sine skrifter er blevet en vejviser for Peter.
Musik for livet
I år er der booket femten bands til festivalen, stort set alle er amerikanske. Allerede før programmet er offentliggjort, er der solgt 300 billetter til folk fra sytten forskellige lande, og ca. en tredjedel er nordmænd, som gerne sejler til Frederikshavn fra både Hirtshals og Frederikshavn. Peter sørger for den videre transport med ekstrabusser til Skagen og Aalborg, hvor Peter snart kan melde udsolgt af hotelværelser.
Publikum til Peter Astrups koncerter er oftest modne mennesker i alderen 40 år og opefter. Men også de fleste musikere ligger i den aldersmæssigt ”tunge” ende og er ofte langt op i firserne.
”Musicians never retire, they die” citerer Peter Fito de la Parra, trommeslager i Canned Heat.