lørdag, 2. juli 2022
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Kultur

Helga Exner: ”Perler er havets tårer”

af Grethe Rolle
15. august 2021
i Kultur
0
Helga Exner: ”Perler er havets tårer”
DelTweet

Vrå-udstillingen er en årlig tilbagevendende begivenhed, som næste år har 80 års jubilæum. Dette års udstilling kan ses indtil den 29. august, og blandt de faste udstillere gennem mere end 25 år er guldsmeden/smykkekunstneren, Helga Exner, der endnu en gang præsenterer sine smykker på en så unik måde, at de udgør en smuk installation..

”Prismekrone” tænkte jeg ved synet af Helga Exners afdeling på udstillingen. Men da øjnene vænnede sig til lyset og de sorte vægge, viste det sig, at den svævende, overdådige ”klase” består af enkelte barokperler, samt 30 store og 20 mindre dråbeformede smykker.

De omgivende sorte vægge er dekoreret med utallige hvide kvadrater, sirligt sat op i stramt optegnede felter. Kvadraterne viser sig at være fine gammeldags lommetørklæder med blonder og broderier fra dengang, de var et selvfølgeligt tilbehør i velklædte kvinders/pigers garderobe. Det var dengang, der var tid og overskud til den slags sysler, og engangslommetørklæder endnu ikke var opfundet.

Gennem to år har Helga samlet de fine lommetørklæder. Nogle er hun blevet foræret, andre er fundet i genbrugsbutikker, og af de ca. 300 lommetørklæder stammer en stor del fra Sønderjylland.

Ca. 200 lommetørklæder er der gået til vægudsmykningen. Den er i sig selv et beundringsværdigt præcisionsarbejde, som skyldes Helgas datter, Nanna Exner, der er tekstilkunstner og indehaver af garnbutikken ”Uldfisken” i Randers. Det er Nanna, der har stået for vask og strygning af de mange hvide lommetørklæder, der også giver associationer til værkets titel, ”Perler er havets tårer”.

”Hvilken overdådighed”, siger jeg til Helga Exner, da vi senere mødes på Hawet i Blokhus, og hun giver mig ret.

Det er livet og ikke alderen, der betyder noget

Det koster nemlig både tid og kræfter, når man som Helga er kompromisløs og får en idé, der bare skal udføres.

Det kan hendes nuværende ægtefælle, Peter Schou, bevidne. Han er læge af profession, og så er han en uvurderlig hjælp, når udstillinger skal transporteres og sættes op.

– Peter er hele 17 år yngre end mig og kun tre år ældre end Andreas, nogen undrer sig måske, men ligesom kunsten har kærligheden heller ingen alder, og efter mere end 30 år fungerer vi stadig rigtig godt sammen.

Parret blev gift i 1988 og bor i Odder, men ferierer lige nu i Blokhus i et sommerhus, der oprindelig blev opført af Peters forældre. Ferierne betyder også gensyn med bekendte og ”hendes gamle område” Røde Hede nær Kaas, hvor hun boede og arbejdede sammen med sin daværende mand, guldsmeden, Bent Exner, i årene 1961 til 1983.

Baggrund

Helga Exner er 5. generation i en familie af guldsmede, og hun blev født i den tjekkiske by, Jablonec, 100 kilometer nordøst for Prag. Byen var dengang verdenskendt for sin glas- og smykkeindustri, bl.a. de bøhmiske granater, og Helgas far, farfar og oldefar var succesrige, selvstændige og temmelig velstående. Helga var den ældste af fire døtre.

Det var en tryg barndom, indtil Helga fyldte 5 år, men i 1944 forandredes alt, da familien måtte flygte, og alle levede adskilt og splittet, indtil de mange år senere samledes i Essen.

Exner- familien flytter til Kaas

Som 16-årig kom Helga i lære som guldsmed hos Herbert Seifert i Bad Godesberg, nær Bonn, og det var her hun, mødte den danske guldsmed Bent Exner, som hun giftede sig med i 1961. Parret etablerede ikke kun familie, men opbyggede også et fagligt samarbejde, hvor de skabte fornyelse i dansk smykkekunst, sideløbende med at de restaurerede og lueforgyldte dansk kirkesølv.

Parret boede først nogle år i Hald ved Randers men flyttede i 1966 ind i en nedlagt skole i Røde Hede nær Kaas. Her bidrog de til at stabilisere elevtallet i den lokale Vedsted Friskole med børnene, Andreas, f. 1961, Nanna, f.1964, Julie f. 1965, Marie Louise f. 1967 og Gertrud, f. 1972. I 1988 fik Helga datteren, Ida Maria, med sin nuværende ægtefælle.

Hele familien udgør med de 6 børn, 14 børnebørn, kærester, ægtefæller og oldebørn omkring 40 personer, så der skal et stort spisebord til, når alle skal samles på en gang.

I dag forbindes navnet Exner med arkitektur, kunst og kunsthåndværk. Flere medlemmer af familien har præget mange danske kirker dels gennem arkitektur og restaurering, dels med ny kirkekunst.

Og den kreative ånd lever videre. Helgas døtre har arvet den kreative åre og beskæftiger sig alle med kunst, teater og musik, mens Andreas som den eneste valgte guldsmedefaget, og han har værksted i Ringkøbing.

Det er i øvrigt Andreas Exner, der i 2007 fik til opgave at lave Jammerbugt Kommunes meget roste borgmesterkæde. Nogle år forinden havde Helga lavet borgmesterkæden til den daværende Hirtshals Kommune, og kæden er efter kommunesammenlægningen udstillet i byens tidligere byrådssal.

Andreas og Helga Exner

Ny begyndelse

I 1983 blev Helga og Bent skilt. Hun flyttede til Aarhus og holdt et par års pause, mens hun videreuddannede sig på en Rudolf Steiner-skole. Imens skete en arbejdsmæssig transformation, for mens det tidligere var de geometriske linjer og håndværksmæssig finish, der prægede Helgas smykker, åbenbaredes nu en ny sprudlende kreativitet omsat i serier af nye smykker med bløde former, udført i sterlingsølv med farvet emalje og perler. Ikke kun ægteskabeligt, men også som kunstner havde hun frigjort sig og fundet et personligt udtryk, hun siden er blevet kendt og anerkendt for.

– Det var i Aarhus, jeg begyndte at lave emaljesmykker, fordi jeg havde lyst til at arbejde med farver, fortæller Helga. Jeg boede på 4. sal i en lille lejlighed og havde slet ikke plads til en emaljeovn, men jeg klarede mig i starten med en gasflamme, for jeg havde besluttet, at tiden var inde til at arbejde mod nye mål.

Mange af Helga Exners smykker er siden inspireret af fugle, vinger, naturen eller musik, og man har blandt andet gennem årene kunnet følge hendes kreative udvikling på den årlige Vrå-Udstilling.

Arbejdet er selve livet

Hun sparer ikke sig selv. I en alder af 82 er hun fortsat aktiv, og hun oplever fortsat, hvordan nysgerrigheden og begejstringen er drivkraften mod nye mål, og hvert smykke rummer derfor sin egen fortælling.

– Jeg ved godt, at jeg kunne trække mig tilbage og lave ingenting, men hvorfor skulle jeg? Mit arbejde er jo mit liv, og nye udfordringer er med til at gøre hver ny dag spændende. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle lave, hvis jeg ikke havde mit arbejde, siger Helga.

Og udfordringer er der nok af. Der er næppe det anerkendte kunstmuseum eller galleri, der ikke har udstillet Helga Exners smykker.

Bl.a. mødtes to barokinspirerede kunstnere , Helga Exner og maleren Thomas Kluge for nogle år siden med en fantastisk udstilling på Børglum Kloster.

Det skorter heller ikke på anerkendelser. Gennem årene har Helga modtaget utallige priser og hædersbevisninger, alt sammen bekræfter, at hun gjorde det rigtige, da hun ”skiftede spor i 1983”. Lige nu er hun både glad og stolt over, at Statens Kunstfond for nylig købte et af hendes smykker.

– Det betyder virkelig noget for mig, for jeg oplever det som en særlig anerkendelse. Gennem årene har jeg modtaget støtte til forskellige projekter via Statens Kunstfond, men at fonden har erhvervet et af mine smykker, er noget helt andet, siger Helga.

5 sorte brudekjoler

I øjeblikket arbejder Helga Exner på en helt ny og spændende udfordring: Til oktober medvirker hun på en særudstilling på Odder Museum, som ellers er en del af Moesgaard.

Gennem ca. 60 år har hun ejet en gammel brudekæde hvori indgår ca. 30 facetslebne perler af baltisk rav, som i øjeblikket bliver til 5 særlige smykker, som skal udstilles på sorte brudekjoler, Helga har valgt ud af egnsmuseets store dragtsamling.

Sommerfuglene

Fra den 14 til den 22. august deltager Helga Exner i den traditionsrige ”Uge 33-udstilling” med værker af hele 34 kunsthåndværkere i ”Det røde pakhus” i Hobro. Til årets udstilling er hun inspireret af ”sortplettet Blåfugl”, en udrydningstruet sommerfugl, som har inspireret til 10 sommerfugleringe i sterlingsølv med emalje. I dette særlige tilfælde går en del af overskuddet ved salg til Dansk Naturfredningsforening.

DelTweet
Forrige artikel

Deres drømmested på Gjøl

Næste artikel

Søren Ørgaard, (næsten) ny i Jammerbugt Kommune

Relaterede artikler

Kandis for livet

Kandis for livet

af Grethe Rolle
1. maj 2022
167

Mange har en uopfyldt ungdomsdrøm om et liv som musiker, helst kendt, så man kan leve af sin hobby, ligesom...

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

af Grethe Rolle
22. april 2022
335

Ikonerne på Dronninglund Kunstcenters juleudstilling vakte min nysgerrighed. Det er en særlig kunstart, langt fra impulsiv kreativitet, for ikonmaling er...

Lene F., kunstneren, der altid overrasker

Lene F., kunstneren, der altid overrasker

af Grethe Rolle
12. april 2022
550

Tegner, maler, skulptør, papirklipper, kunsthåndværker eller slet og ret multikunstner kan man kalde Lene Frederiksen, som gennem de seneste 30...

Hvordan laver man en hest?

Hvordan laver man en hest?

af Grethe Rolle
12. april 2022
137

Én af påskens udstillere i ”Gjøl Kunstlade” er billedhuggeren Helle Rask Crawford, der også deltog i efterårets udstilling. Helle er...

Hvad magelighed og konformitet dog gør mod vores tænkemåde!

Hvad magelighed og konformitet dog gør mod vores tænkemåde!

af Grethe Rolle
11. april 2022
49

Fra vor ven, Ib Jarlskov, filolog, har vi modtaget: Om selektiv læsning ”Fere libenter homines id quod volunt credunt” [”Menneskene...

”Livets uforudsigelige skønhed”

”Livets uforudsigelige skønhed”

af Grethe Rolle
1. januar 2022
219

Titlen, som er inspireret af Milan Kundera, pryder forsiden af en helt ny, gennemillustreret bog af billedkunstneren, Helle Louise Kierkegaard....

Næste artikel
Søren Ørgaard, (næsten) ny i Jammerbugt Kommune

Søren Ørgaard, (næsten) ny i Jammerbugt Kommune

Seneste indlæg

Fremtiden formet af en surdej

Fremtiden formet af en surdej

13. maj 2022
Kandis for livet

Kandis for livet

1. maj 2022
Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

22. april 2022

Find os på Facebook

Se også

Vist kommer det os ved

Vist kommer det os ved

2 år siden
154
Portieren virkede bekendt

Portieren virkede bekendt

3 år siden
321
Manden i ”Glashuset”

Manden i ”Glashuset”

1 år siden
2.2k
Arnoldi på Børglum Kloster

Arnoldi på Børglum Kloster

2 år siden
405

Seneste indlæg

Fremtiden formet af en surdej

Fremtiden formet af en surdej

13. maj 2022
Kandis for livet

Kandis for livet

1. maj 2022
Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

22. april 2022
Lene F., kunstneren, der altid overrasker

Lene F., kunstneren, der altid overrasker

12. april 2022

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind