torsdag, 23. marts 2023
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Mennesker

Slide So Easy – et hestehoved foran

af Grethe Rolle
4. februar 2020
i Mennesker
0
Slide So Easy – et hestehoved foran
DelTweet

Det er ikke hver dag, man møder en ægte vinder. Slide er familien Clemmensens stolthed, han er en 11 år gammel vallak. Familien består i denne sammenhæng af Leif Clemmensen og sønnerne Thomas og Morten, samt fjerdemanden, Mark, der sammen har oprettet et selskab omkring deres fælles interesse for travheste.

Historien

Thomas Clemmensen fortæller

– For seks år siden havde vi ikke helt så gode heste, som vi ønskede os. Noget skulle ske, og vi besluttede os for at finde en hest, der kunne begå sig i de gode løb, og vi var parate til at foretage den nødvendige investering.

Jeg lavede en masse research og overværede en del løb, før jeg fandt ”Slide So Easy” i Charlottenlund. Selv om den ikke havde opnået særligt gode resultater, vakte den min nysgerrighed, og uden at virke alt for interesseret fik jeg spurgt træneren, Kenneth Nielsen, om hesten var til salg.

Umiddelbart var Kenneth ikke interesseret, for han fornemmede også, at hesten kunne præstere mere, end den hidtil havde vist. Som tre og fireårig havde den klaret sig pænt i løb, men som femårig havde den ikke virket overbevisende. Tiden ville vise, om den kom igen….

Så blev der handlet

Jeg lagde en føler ind og spurgte til prisen, hvis den skulle sælges. Kenneth nævnede en fornuftig pris, som var høj men acceptabel. Slide skulle umiddelbart efter deltage i et løb i Malmø, og derefter skulle vi endeligt beslutte, om vi ville være de nye ejere.

Vi havde taget vores træner, Flemming Jensen, med til Malmø. Han prøvekørte hesten før løbet, hvorefter hans afgørelse faldt: Køb den! Han kunne allerede mærke, at Slide rummede noget ekstraordinært. Vi har kendt Flemming i mange år, og han har kørt mange af vore heste, så vi havde fuld tillid til hans dømmekraft.

Vi afsluttede handlen med Kenneth, der også var med i Sverige, og da vi havde overført pengene, tog vi ”Slide So Easy” med hjem. Der gik ikke lang tid, før Flemming begyndte træning efter sine egne principper, og den kom hurtigt ind i rutinerne.

Vindergenet viser sig

Der gik kun fem uger, før ”Slide So Easy” blev meldt til start i et løb i Billund, og det er klart, vi fulgte begivenhederne med stor opmærksomhed.

Men vi blev ikke skuffede. Hesten fløj simpelthen banen rundt og vandt overlegent. Selvfølgelig havde vi store forventninger, selv om meget kan gå galt, når man har med levende dyr at gøre. Men vi var heldige, hesten var i god form, da vi fik den, og ikke uvæsentligt har den gode kemi mellem træner og hest påvirket den positive udvikling. Ligesom Flemming forstår at læse Slide, tør jeg påstå, at det omvendte også er tilfældet.

Efter Billund deltog han i flere løb, og han scorede nogle gode ”billige point”, fordi han var rigtig god i sin klasse. Det giver selvtillid, og de mange sejre bar hurtigt frem til liga1, som er de bedste løb med en præmiepulje på over 500.000 kroner. Men til gengæld er kravene til hestene også høje.

Udover en del danske løb har Morten og jeg bl.a. været i Eskildstuna i Nordsverige, 21 timers kørsel fra Gøteborg, hvor Slide også vandt. Vi har været to gange i New York, og det er klart, at hele familien efterhånden går op i travsport. Vi har været heldige, for det er måske én ud af 1000 heste, der klarer sig så godt.

Vrinsk i Moseby

Der har altid været interesse for hestesport i området omkring Moseby og Kaas, og familien Clemmensen har i øjeblikket 15 heste. Det er med travheste som med balletdansere og jagerpiloter, uanset lysten, sætter alderen en knivskarp grænse for, hvornår karrieren slutter.

– Slide kan brillere på travbanen indtil udgangen af dens fjortende år. Men lige nu er den elleve og kan nå en masse indenfor de næste par år. Foreløbig har den så afgjort været investeringen værd, forklarer Thomas.

Privat foto

Til dato har ”Slide So Easy” vundet 40 løb og har tjent i alt 4,5 millioner kroner. Senest vandt den sølv ved VM på Yonkers Raceway i New York i oktober. Dermed hentede han 250.000$, 1,7 millioner danske kroner, hjem til sine ejere, og det er ingen overdrivelse at kalde ham et højt skattet medlem af familien i Moseby.

Selvfølgelig er det både en sport og en forretning, og da præmierne i svenske løb er på 150 – 200.000 kroner mod det halve i Danmark, er det klart, vi af og til tager til Sverige. Slide kan begå sig alle steder, men så vidt, det er muligt, stiller vi op i danske løb, for han er jo en dansk hest. Selvfølgelig var det også spændende at deltage i New York, ikke kun fordi det er en ære at blive inviteret, men også fordi det er spændende at møde de ypperste blandt travheste

Slides familiære forhold

Hans far er amerikansk og hedder ”Quite Easy”, mens moderen er den danske hoppe, ”Elegant Frøkjær”. Slide var allerede kastreret, da han kom til os, så spørgsmålet om efterkommere har ikke været aktuelt. Men Slides mor har fået en lillesøster med samme far, hun er nu to år gammel, og hende har vi købt. Hvad hun udvikler sig til, vil tiden vise. Det er klart, vi har store forhåbninger til hende, efter hun så småt er begyndt at træne. Men intet er givet, for det sker kun én gang, at vi får en hest som ”Slide So Easy”.

Ingen nykker

Heldigvis har han ikke primadonnanykker eller skaber sig i selskab med andre heste, men turen til New York bød på store udfordringer. Først blev den kørt til Billund, hvor der ventede en lang flyvetur til New York. Her skulle den i karantæne før selve løbet, så i alt tilbragte vi tre uger i New York før løbet. Det var et bevidst valg, efter vi havde været der en gang før, hvor Slide havnede på en ottendeplads. Og det lønnede sig, at alle forberedelser kunne finde sted i et ustresset tempo.

Travsport anno 2020

Engang var travsport en stor folkelig forlystelse, som i dagens Danmark næsten kun opleves på film med Poul Richard og ”Ibrahim” eller med familien Laursens ”Tarok”, der fik kultstatus og næsten blev folkeeje.

Travsport er ikke mere danskernes store forlystelse. De deltager gerne i spil, men fysisk ser de hellere fodbold eller ishockey, og Thomas kunne godt ønske, at udviklingen vender.

-Vi ser gerne travsport blev ligeså populært som i Sverige, hvor den er på højde med Lotto og langt mere populær end i Danmark, fortæller Thomas. Jeg håber, at det får betydning, at travsporten er kommet ind under det svenske travselskab ATG, så vi fremover skal køre efter de principper, som har succes i Sverige. Til gengæld betyder det også, at travsporten udvikles, så vi kommer til at deltage i flere løb.

Travsport er stadig populært her i vores område, og Aalborg Væddeløbsbane er den danske bane, der har flest heste og flest trænere.

Thomas´s yngre bror, Morten Clemmensen, har amatørlicens og har bl.a. vundet på Aalborg Væddeløbsbane med ”One Boy”, hans fars fjortenårige hest, der nærmer sig ”pensionsalderen”, men stadig nyder familiens gunst.

Livet efter 14 år

En travhest har brug for at holde sig i gang, og efter de fjorten år, kan det for nogle være en vanskelig omstilling. Mange bliver gode rideheste, mens andre aldrig vænner sig til et liv udenfor rampelyset og publikums bevågenhed.

– Fremtiden for Slide må vi tage stilling til ved at følge hans udvikling. Vi håber, der venter ham en god alderdom, men er også realistiske og forberedt på, at det kan blive nødvendigt at aflive ham.

Foreløbig har han det rigtig godt og i øjeblikket er han hjemme på ferie hos os. Men om nogle uger kører vi ham tilbage til Hjallerup, hvor Flemming Jensen går i gang med at træne ham op, stille og roligt, så han er klar til løb engang i april, slutter Thomas.

Og så går vi ud for at hilse på ”hovedpersonen”, der går i en fold bag ejendommen.

”Slide So Easy”

Vi mødte ham en søndag formiddag og så Slide i aktion, da Leif Clemmensen spændte ham for en sulky og trak ham ud af stalden for at køre et par runder til ære for fotografen og glæde for hest og ejer.

Det var spændende at fornemme den lavmælte kommunikation mellem hest og mand, da Slide blev hentet ind fra folden, blev befriet for sit dækken, børstet og fik renset hove.

Nu var man ikke i tvivl om, at Slide var parat.

Han skulle bare løbe et par runder omkring den hjemlige fold, ganske vist uden højstemt publikum og larmende højttalere.

”Bare en runde, så fotografen kan få nogle billeder, der viser mig fra min bedste side”. Det er næppe lige de ord, der danner sig i hjernen bag Slides smukt formede hovedskal.

Men en travhest har en veludviklet intuition og ved, hvad der forventes af den.

Slide VIL vinde og ved, at han også kan vinde, så han tilsyneladende uden store anstrengelser glider ind forrest i feltet, for så i det afgørende øjeblik at ”speede op” og så:

” Så I det? I did it”.

Og så lige et ekstra, tilfreds kast med hovedet. Og et skråt blik mod publikum: Fotografen og mig, fire geder og stedets øvrige to heste.

Del607Tweet
Forrige artikel

Indtryk af kunstens mangfoldighed

Næste artikel

Hold vinterferie i Danmark

Relaterede artikler

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

af Grethe Rolle
29. januar 2023
185

Esther Jensen er fyldt 92, ægtefællen Knud er 96 år, og efter et meget aktivt liv har begge nu nået...

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

af Grethe Rolle
14. januar 2023
400

Historien udspiller sig den 12. juli 1982 på havet mellem Danmark og Sverige, ca. 15 sømil fra Læsø, da et...

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

af Grethe Rolle
6. januar 2023
1.4k

Jammerbugt Kommune er ikke fremmed for Jytte & Ebbe Axø. Han er vokset op på Gjøl og var uddannet læge,...

De lever af spiritus – og ”snak”

De lever af spiritus – og ”snak”

af Grethe Rolle
29. december 2022
193

I begyndelsen af december åbnede en særlig specialforretning, ”Skotlander Spirits” på Hjulmagervej 19 i Pandrups industrikvarter. Den nye butik med...

Sognepræst på vej mod nye udfordringer

Sognepræst på vej mod nye udfordringer

af Grethe Rolle
23. december 2022
300

I de sidste seks år har Frans Rossing Andersson været sognepræst ved Aaby Kirke, og det er ikke uden vemod,...

De virkelige beretninger om minkavlen på Gjøl

De virkelige beretninger om minkavlen på Gjøl

af Grethe Rolle
1. december 2022
272

Kaj og Børge har gjort det igen.. De har skrevet og udgivet en bog, denne gang om minkavlens storhed og...

Næste artikel
Hold vinterferie i Danmark

Hold vinterferie i Danmark

Seneste indlæg

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

29. januar 2023
Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

14. januar 2023
Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

6. januar 2023

Find os på Facebook

Se også

Jessie, præst på Gjøl

Jessie, præst på Gjøl

1 år siden
717
Det spirer og gror i “Dronninglund Kunstcenter”

Det spirer og gror i “Dronninglund Kunstcenter”

2 år siden
634
Beretningen om et skib, en mand, en ulykke, en forening og en familie

Beretningen om et skib, en mand, en ulykke, en forening og en familie

3 år siden
1.2k
Formandens lykkelige dag…

Formandens lykkelige dag…

6 måneder siden
400

Seneste indlæg

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

29. januar 2023
Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

14. januar 2023
Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

6. januar 2023
De lever af spiritus – og ”snak”

De lever af spiritus – og ”snak”

29. december 2022

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind