Hvis jeg ikke havde min egen gode seng i nærheden, kunne jeg godt fristes til at overnatte i et af de nye værelser på det renoverede Skovsgård Hotel.
Som i så mange andre tidligere stationsbyer har hotellet haft sin storhedstid fra det blev opført i 1903, indtil jernbanen blev nedlagt i 1969, tænk bare på Jernbanehotellet i TV-serien Matador. Senere er det heldigvis musikken og koncerterne, der har medvirket til at holde liv i hotellet. Igen vil jeg drage sammenligning med et andet hotel, nemlig Brundby Rockhotel på Samsø, der ligeledes har musik og koncerter som omdrejningspunkt.
Billeder på væggene viser, hvordan Skovsgaard engang var en rigtig by med mange butikker og flotte bygninger – ”byen med de mange tårne, blev den kaldt”.
Krofatter viser rundt
Erik Klit Christensen har gennem de seneste 10 år stået i spidsen for hotellet. Skal det være fint kan man kalde ham hoteldirektør, men selv foretrækker han at blive kaldt ”krofatter”. Med ham som guide bliver vi vist rundt i Skovsgård Hotel, anno 2024.
Restauranten og salen ligner ”sig selv” og dog, kigger man ordentlig efter, så er der kommet nye gulve, møbler og vægge er malet, nyt scenetæppe og gardiner betyder også, at alt fremtræder pænt og ordentligt. Rummene virker større, men charmen og stedets ånd er heldigvis bevaret.
Den tidligere jernbaneperron får nu ny funktion, dels som udendørs scene, dels åbner den mulighed for at hotellets gæster kan nyde morgenkaffen eller eftermiddagskaffen i det fri med udsigt til haven. De gamle jernbanespor udenfor hotellet er bevaret som en kuriositet og minde om dengang rejsende kunne køre direkte til Skovsgård Hotel.
Skovsgård er gennem årene blevet kendt som et velrenommeret spillested, både blandt musikere og et trofast publikum, der heldigvis er vendt tilbage efter en stilstand i forlængelse af coronaen.
Tilgængeligheden fra gaden er øget, trappen er væk, og fortovet er hævet, så alle, også kørestolsbrugere nemt kan komme ind. Desuden er hotellet nu også udstyret med elevator.
Køkkenet
Her er virkelig sket en forandring, fra tidligere at være en smule trangt, er her nu masser af plads til alle.
– Vi går mod strømmen, forklarer Erik, for i moderne køkkener ynder man at samle mest muligt på mindst mulig plads. Men det går ikke hos os, for flere af vore medarbejdere har brug for god plads og ro omkring sig af hensyn til koncentrationen. I indretningen af vores nye køkken er der taget hensyn til alle behov, og det fungerer optimalt. Vi har bl.a. fået et særligt rum til grøntsager, og personalet har også fået det fællesrum, de fortjener. Alt fungerer, og alle trives med de nye forhold.
Karina og Bettina står i det daglige for hhv. køkken og rengøring. Bettina er i øjeblikket under oplæring til Skovsgård Hotels populære stjerneskud, for især fredag aften er der travlhed både i restauranten og som take-away.
– Vi laver ofte 40 – 50 stjerneskud en fredag aften. og det højeste antal, vi har været oppe på var 170 stk. på én gang. I lørdags lavede vi 150 stykker smørrebrød til et arrangement her i huset, vi laver 5 forskellige slags. Ved særlige arrangementer, især om sommeren laver vi også burgere, bl.a. til Bratskov, fortæller Karina. Hun er én af de erfarne på hotellet, og hendes mand, Martin, arbejder med hotellets computere.
På komfuret bobler en gryde, der indeholder en dåse kondenseret mælk. Indholdet anvendes bl.a. til chokolade og desserter i det søde køkken, fortæller Nikolaj, der sammen med Kim er stedets faguddannede kokke.
Det velassorterede køkken rummer en del specialudstyr, bl.a. moderne røremaskiner og ovne, der gør det muligt at bage moderne brødtyper – også i større mængder. Her produceres bl.a. morgenbrød som bake off til hotellets gæster. Efter nogle minutter i ovnen, er der friskbagte rundstykker mv., og hotellet har planer om på et tidspunkt at levere brød ud af huset.
Det gamle bageri
Historien er bevaret i det flisebelagte rum med de gamle ovnluger. Rummet kan ikke anvendes til sin oprindelige funktion, men har fået lov at stå som et minde om bageriet i Skovsgård, der nu danner ramme om mindre møder og servering af morgenmad til hotellets gæster.
Landsbyhjørnet
Den tidligere bagerbutik er i dag et fællesrum, Skovsgårdborgerne selv kan disponere over. Her kan alle, der har en kode til døren, samles, det kan være foreninger eller borgere i alle aldre mødes til en snak, et spil kort eller bare en kop kaffe.
– Man må gerne tage kager med hjemmefra, men hvis en forening f. eks. samles om et stykke smørrebrød, ser vi naturligvis gerne, at de køber det hos os.
I hjørnet af rummet står et ”put and take-skab” med alverdens effekter, tøj til voksne og børn, glas, kopper og andet til husholdningen, som nogle har fået til overs, mens andre måske har et behov.
– Man tager bare, hvad man har brug for, forklarer Erik, – det er måske sidst på måneden, og et barn er vokset ud af sin flyverdragt, måske ligger der en erstatning i skabet. Det er alle tiders idé, og det fungerer fint.
Kontoret
I den tidligere bagers dagligstue har Martin sit kontor.
Og så tager vi elevatoren til 1. sal…..
Værelserne
Det er her, man oplever den største forandring. Tidligere havde hotellet 4 værelser med bad og toilet på gangen. I dag er de oprindelige værelser moderniserede og efter opførelsen af en tilbygning, er der nu hele 13 moderne værelser, alle med eget bad og toilet.
Udover nummeret har samtlige værelser et navn, nr. 9 hedder f.eks. Aksel Thomsen, efter husets oprindelige bager, og værelset var oprindelig hans soveværelse. Også Ida Larsen, byens musikalske ildsjæl, har ”sit værelse”, og i Mogens Gades værelse, vægtes hans betydning som spejderfører og mindre som borgmester.
Efter vi er begyndt at sælge værelserne på Booking.com er der for alvor kommet gang i værelserne. Folk skal jo lige finde ud af, at vi er her, og at vi lever op til nutidens standard. Der er gang i reservationerne, bl.a. har vi næsten udsolgt til Nørhalne Cup.
I de ældre, renoverede værelse ses de oprindelige murede vægge, ”New Yorker”- værelser kaldte håndværkerne dem, så det har vi holdt ved, siger Erik.
Der er bad på samtlige værelser og alle værelser er holdt i en dæmpet gråblå farve.
Den nye værelsesfløj ligger ovenpå det renoverede køkken, den er opført efter tidens bæredygtige principper.
Meyers madkoncept
Tidligere var der gode, traditionelle retter på spisekortet, men det fik et løft for nogle år siden, da midler fra Erhvervsstyrelsen muliggjorde et ”madmanifest”, skabt af Meyers Madhus. Det betyder bl.a., at køkkenet lever op til nutidens præferencer om bæredygtighed og økologi.
”Hjem” til Skovsgård
Erik Klit Christensen er 58 år, og før han for en halv snes år siden kom til Skovsgård har han bl.a. boet 20 år i Norge. Men rødderne har altid været i Skovsgård, hvor hans bedsteforældre boede, og selv er han født og opvokset i Brovst.
I Norge har Erik bl.a. arbejdet som isenkræmmer, selvstændig zoneterapeut og alternativ behandler.
Arbejdet med mennesker har altid interesseret ham, og han ved af erfaring, at alle mennesker kan ét eller andet, en egenskab han har god brug for i sit nuværende job..
-Det gælder om at placere alle medarbejdere på rette hylde, for så udnyttes deres evner optimalt, siger Erik, der udover hoteldriften løser de mange pædagogiske opgaver, der hører til ”Skovsgårdmodellen”, som er et bo-, arbejds- og fritidstilbud for de, der ikke kan klare kravene på det traditionelle arbejdsmarked, eller har behov for støtte for at få en hverdag til at fungere.
Skovsgårdmodellen
Konceptetblev udviklet i 1983 af kultursociolog Carl Christensen. Hans hustru, Inge, var lærer på Limfjordsskolen, og parret boede i den gamle købmandsgård ved Attrup. I firserne blev mange store institutioner nedlagt, og unge handicappede flyttede ud i lokalsamfundene og Carl og Inge oprettede et bokollektiv i tilknytning til Købmandsgården, hvor oprindelig 3 – 4 personer flyttede ind.
-Det, der startede som et eksperiment, viste sig bæredygtigt, og med årene har det udviklet sig til at omfatte ca 80 personer, hvoraf godt en fjerdedel er beskæftiget på hotellet. Alle kommer fra lokalområdet, nogle bor i eget hus eller lejlighed og andre bor i lokale bofællesskaber.
Skovsgårdmodellen åbner mulighed for at udviske handicapbegrebet, fordi hvert enkelt menneske er en ressource i samfundet. Det er af stor betydning for selvværdet, at vore medarbejdere i stedet for at kalde sig førtidspensionister, kan sige ”Jeg arbejder på Skovsgård Hotel”, forklarer Erik.