Det er snart mange år siden Jenny Hansen og Mogens Nielsen, det kendte kunstnerpar på Gjøl, rykkede teltpælene op og flyttede til Hobro.
– Her er vi også faldet rigtig godt til, fortæller Mogens, og vi er blevet fint modtaget. Men der var nu noget særligt ved Gjøl, som jeg godt kan savne, og når lejlighed byder sig, skal jeg lige forbi og mærke luften. Men når fornuften skulle råde, var manglen på offentlige transportmidler en af årsagerne til vores beslutning. Heller ikke vi bliver yngre, og naturligvis vil vi gerne deltage aktivt i kulturlivet, og det vil være ærgerligt, hvis manglende mobilitet skal forhindre os i at besøge de udstillinger, vi har lyst til.
Tranum Strandgaard
Men nu er de tilbage for en periode, idet de deltager i Tranum Strandgaards Efterårsudstilling, som del af en gruppe kunstnere fra Hadsund, Mariager og Hobro
Parret har som altid travlt, men lige nu er der ét stort problem, der kræver løsning. De skal snarest have opført et nyt atelier ved deres bolig i Hobro, for fra den 15. oktober er de ”husvilde”, da de er sagt op fra deres lejemål i Hobro midtby.
– Tegningerne til den nye bygning er lavet, men vi mangler byggetilladelsen, fortæller Jenny, der må indstille sig på, at der går nogen tid, før hun igen får sin store væv sat op.
Og Jenny må væbne sig med tålmodighed og arbejde med forberedelse og skitser til en stor udstilling på Hjørring Kunstmuseum i 2020, i anledning af hun runder 70 år.
Det smukke forfald
Mogens finder bl.a. sine motiver på rejser til nær og fjern, og han har altid sit kamera med. På udstillingen i Tranum er bl.a. motiver fra et spændende bygningsværk i Bremen og et motiv fra haven bag Vendsyssel Historiske Museum, som vi bestemt får lyst il at besøge.
Og så har han jo altid været kendt for sin fascination af skrot og forfald, som han maler, så farver, former og skygger transformerer grimheden til noget ganske andet, måske ligefrem smukt?
Mogens fortæller om en pæn, ældre dame, der engang besøgte hans udstilling. Efter at have nærstuderet et ”skrotbillede” konstaterede hun, at jeg teknisk godt kunne male, så hvorfor ikke male et pænt motiv?
Art-Coma
Oprindelig hed gruppen ”Kunstnersammenslutningen Mariagerfjord”, men da navnet blev for langt, blev det til ”Art Co-Ma”.
Udover Jenny og Mogens deltager tre malere. En glaskunstner havde meldt fra på grund af sygdom og erstattes af Strandgårdens faste udstiller, Trine Hegaard.
Anna Grethe Aaen
Hun indtager galleriets endevæg med fem skovbilleder.
– Jeg bor midt i naturen med skov og sø, og det er her, jeg finder al min inspiration. Tidligere har jeg bevidst undgået at male motiver inde fra skoven, måske fordi jeg følte, det blev for mørkt og
dystert. Men med mine nye billeder har jeg overskredet den grænse, og det har jeg det rigtig fint med.
Eva Christensen
Vi har tidligere set Evas dejlige billeder af får på Nørhalne Viser Kunst. Fårene minder hende om Gotland, hvor hendes mor bor. Ellers finder Eva fortrinsvis sine motiver blandt naturens dyr og planter, og til de mere dramatiske hører billeder af rovfugle.
Karin Lykke Waldhausen
Hendes billeder virker umiddelbart meget abstrakte, men efter sekunder dukker kendte former fra strandkanten op i motiverne.
Jeg arbejder bevidst på at opløse grænsen mellem abstrakt og figurativt, fordi mine billeder må gerne indeholde lidt mystik i modsætning til, hvis det hele blev forklaret. Dér har jeg nemlig været tidligere, da jeg først syntes billedet var færdigt, når alt var præcist malet naturalistisk. Skiftet har været en spændende proces, men tro ikke, det er som at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er nemlig meget vanskeligere end at male naturalistisk.
Udstillingen kan ses i weekender til og med 20. oktober, herefter holder Strandgårdens Galleri lukket indtil påske.