Vi er så langt ude, man kan komme, før Jammerbugt bliver til Thisted Kommune, og midt i den fantastiske natur mellem landsbyen Vust og Vesterhavet ligger et par landejendomme, som for 50 år siden dannede rammen om et usædvanligt besøg.
Historien om ex-Beatlen John Lennon og Yoko Onos ophold i julen 1969 dukker op med mellemrum, for det vækker altid undren, at et sted, der kun er kendt af et absolut mindretal af den danske befolkning, blev besøgt af datidens allermest omtalte og berømte par.
Her på siden bringer vi et 10 år gammelt interview med Karsten Højen, som vi lavede i forbindelse med 40-årsdagen for hans møde med berømthederne i det legendariske ”Verdensuniversitetet” i Skyum.
Ellidsbølvej
Vi vælger også en anden vinkel på historien, for Lennon og Ono tilbragte faktisk en måneds tid området.
Baggrunden for besøget var, at Yoko Ono ville se sin 6-årige datter, Kyoko. Hun boede hos sin far, filminstruktøren, Anthony Cox, som opholdt sig her i forbindelse med etablering af en filmskole i Kettrup. Cox havde lejet ejendommen, Ellidsbølvej 37, af advokat Gunnar Bergholt, der havde den til salg, og efter at have overnattet på Hotel d´Angleterre i København og Hvide Hus i Aalborg flyttede John Lennon og Yoko Ono ind i de mere beskedne rammer den 29. december 1969. Her tilbragte de en måneds tid i det snedækkede nordjyske landskab, mens spørgsmål om forældremyndigheden til Kyoko blev afklaret.
Lidt udenfor lands lov og ret var det, og netop derfor gik der en rum tid, før ”verdenspressen” blev opmærksom på besøget. Fjerritslev Avis havde ganske vist bragt en lille notits om besøget, men den dækkede kun lokalområdet. og da hverken Facebook eller internettet eksisterede, spredtes nyheden ikke i samme hast, som det ville være tilfældet i dag. Hertil kom yderligere, at snefaldet gjorde det vanskeligt selv for lokale at orientere sig.
Men hvor der er vilje, er der vej, og i dag er det vanskeligt at forestille sig det store opbud af pressefotografer, der samledes i indkørslen til ejendommen. I dag er der ikke et skilt med ”John Lennon was here”, alligevel oplever den nuværende ejer ofte, at vildtfremmede mennesker lægger vejen forbi, måske for at se om ophavsmanden til ”Imagine” og ”Give Peace a chance” har efterladt sig bare et lille spor.
Kaj Sekkelund
Én af dem, der stadig husker besøget af det celebre par, er Kaj Sekkelund. Han bor i dag på naboejendommen, ”Sekkelund”, som dengang var ejet af hans bedsteforældre, Jens og Marie. Kaj er mag.art. i historie og forfatter til bl. a. ”Søfart, handel og bondeøkonomi Thisted 1814-50”.
– Jeg var 12 år dengang, og selv om jeg også var musikinteresseret, var det først og fremmest Jimmy Hendrix, jeg lyttede til. Selvfølgelig kendte jeg også The Beatles og John Lennon, men havde jeg været lidt mere interesseret, havde jeg nok i højere grad sørget for at være her, når de kom herover for at låne mine bedsteforældres telefon, der stadig står i vindueskarmen som dengang.
Kaj bor i lidt af en ”tidslomme”. Næppe ret meget er forandret siden bedsteforældrenes tid, bortset fra de mange bøger og et TV. Her træder man fra et iskoldt rum ind i en lavloftet stue med murstensgulv og omsluttet af varmen fra et par velfodrede brændeovne. Computeren fra 1989 indeholder manuskriptet til en bog, som Kaj netop nu arbejder på at få udgivet. ”Apostlens langhårede berømmelse” er titlen, og udover beskrivelsen af tiden omkring John Lennons besøg, udgør de ca. 160 sider et tidsbillede.
Kaj fortæller, at bedsteforældrene ikke anede, hvem han var den langhårede fyr, der kom og talte i telefon, men det gik efterhånden op for dem, at han var ”noget ved musikken”.
Langhårede blev de i øvrigt ikke ved med at være. For på et tidspunkt besluttede parret at lade lokkerne falde, og en aalborgensisk frisør, Aase Haukrogh, lod sig overtale til at komme til Ellidsbølvej 37, og i laden blev både John, Yoko og lille Kyoko klippet og fik korthårsfrisurer, mens alt afklippet hår omhyggeligt blev indsamlet og gemt af John. Ifølge rygtet byttede han det senere for et par blodplettede shorts, der havde tilhørt bokseren Muhammed Ali.
Et andet rygte afslørede for en halv snes år siden, at også en anden fhv. Beatle, George Harrison, havde været på et kortvarigt besøg på ejendommen. At ”nyheden” først kom frem efter 40 år, stillede den i et lidt tvivlsomt lys. Men beretningen kom fra ejendommens udlejer, Hedvig Bergholt, der fortalte, at Harrison kom sammen med en kvinde, der blev præsenteret som hans hustru, og de to var blandt de mange gæster, der besøgte John Lennon og Yoko Ono under opholdet i Vust.
Berit Hjelholt
Senere i 1970 blev huset solgt til psykologen Gunnar Hjelholt og hans hustru Berit. Han indrettede ejendommen til kursussted med mulighed for overnatning, og Berit, der var væver, havde brug for god plads til bl.a. at væve sit hovedværk ”Som en rejselysten flåde”, der blev til i perioden 1985 – 87. Indtil for få år siden hang den 6 meter høje gobelin bag Folketingets talerstol. I dag er den doneret til Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring, som har flere af Berit Hjelholts værker. I øjeblikket er gobelinen udlånt som udsmykning til Retten i Hjørring.