onsdag, 1. februar 2023
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet
Ingen resultater
Se alle resultater
JammerbugtNu logo
Ingen resultater
Se alle resultater
Hjem Mad

Brød er ganske vist ingen ny opfindelse, men….

af Grethe Rolle
2. maj 2020
i Mad
0
Brød er ganske vist ingen ny opfindelse, men….
DelTweet

der er stor forskel på ”brød”, og det ”gode brød”, der kan være så velsmagende, at det hverken kræver smør eller pålæg.

I ”coronapausen” har mange vist fundet ud af, at bageovnen ikke kun er til at varme færdigretter og pizzastykker i. ”Håndens arbejde” hitter, og der er gang i både hæklenåle, strikkepinde og køkkenaktiviteter, for det er længe siden, der er lavet så meget mad som nu, når tid pludselig er i ”overskud”.

Bagning er et kapitel for sig. TVs ”Bagedysten” har givet inspiration til spændende og dekorative kager, men det gode, daglige brød fortjener også en historie, og den fik vi hos

Anne Nøhr Ringgren, der bor på en ejendom i et natuskønt område nær Bonderup.

Foto privat

Anne havde nemlig slået flotte, inspirerende brød op på Facebook, og heldigvis deler hun gerne opskriften på sine yndlingsbrød, der bages med surdej i stedet for gær. Det tager ganske vist længere tid, men resultatet bliver godt, for nu genkendes en gammeldags smag af godt brød, med krumme og smag, der sammen med et glas vin skærper appetitten før middagen.

Det gode brød

Jeg er opvokset med god mad, og i vores familie har vi altid lagt vægt på hyggen omkring spisebordet, og i de uger, hvor coronaen har ændret de daglige rytmer, er der blevet ekstra tid til huslige sysler.


Annes brød er smukt dekoreret. Dejen er i dette tilfælde hævet i køleskabet i en kurv, og det smukke mønster er fri fantasi, skåret med en skarp kniv og drysset med hvedemel. Foto privat

Når det gælder brød, synes jeg det enkle, er det bedste, og med mel, vand og salt når man faktisk langt. Men jeg elsker at eksperimentere, og der er efterhånden så mange gamle melsorter på markedet, at der er mange muligheder. Jeg er endnu ikke nået til selv at male mel, men måske får jeg også lyst til det en dag.


Brød bagt med surdej, holder sig frisk flere dage, men i en husholdning som Annes, skal der bages ofte, for familien sørger for hurtig afsætning på det gode brød Foto privat

Jeg bruger gerne surdej, for her bliver resultatet bedst, derudover er TID den vigtigste ingrediens, forklarer Anne, der her leverer sin opskrift på surdej. Og som det fremgår, kan man ikke impulsivt bage et surbrød, for det tager tid at skabe den levende organisme. Til gengæld lever den længe, når den får opmærksomhed, – det er som at passe en potteplante, uden opmærksomhed dør den.

Foto privat

Annes opskrift

Start surdejen 6 dage, før den skal bruges.

Surdej kan laves på mange måder. Her har Anne lavet en mindre portion af 300 gram melblanding, bestående af 50% hvedemel (god kvalitet) og 50 % rugmel.

100 gram af melblandingen røres med 100 gram lunkent vand, i et klart glas, så man kan følge udviklingen. Læg et klæde over, så dejen kan ånde og skrab kanterne ned, for det størkner som lim.

Lad blandingen stå urørt på køkkenbordet (ved stuetemperatur).

Efter et par døgn begynder dejen at vokse i glasset.

Går det langsomt, så hav alligevel tålmodighed. Det er en levende organisme, der måske bare skal have tid til at komme i gang.

Dag 3 fodres dejen: 40 gram af melblandingen blandes med 40 gram lunkent vand og 40 gram af surdejen. Resten af surdejen kasseres.

Marker med en elestik om glasset, hvor meget dejen vokser.

Bemærk, at lugten skal være sur og gæret, lidt som øl.

Dag 4 og 5, samme procedure som dag 3.

Dag 6 er surdejen klar tl brug, tjek om en lille klump dej flyder ovenpå i et glas vand. Så er den nemlig klar til brug, og din surdej kan blive fundamentet i lækkert lyst brød, rugbrød og boller.

Husk, hver gang du bager surbrød, at tage lidt af dejen fra til surdejens videre liv. Den opbevares i køleskab og fodres løbende med mel og vand.

Foto privat

Dip til det gode brød: I den store skål er hummus med kikærter og chili, paprika og rød peber
I den lille er der kryddersmør rørt med timian, persille, basilikum, hvidløg og ramsløgsalt fra Kirkbakgaard..

Rugbrød (opskriften er til to brød)

300 gram surdej

350 gram blandede kerner, evt. solsikkekerner, rugkerner osv

2 flasker hvidtøl

700 gram rugmel

220 gram hvedemel

30 gram salt

blå birkes til pynt på toppen

Opblød kerner i kogende vand og lad dem trække et par timer

Bland alle ingredienser og rør i røremaskine minimum 5 minutter. (hænderne kan også anvendes, det tager bare lidt længere tid.

Smør to forme med smør og hæld dejen i. Drys med birkes.

Hæves tildækket på køkkenbordet i ca. 5 timer

Bages ved 180 grader i ca. 5 kvarter


Burgerbollerne bages ud fra den samme grundopskrift, tilsat æg og lidt sukker. Fyld er bl.a. syltede rødløg, rødbedespirer, tomater og en hakkebøf af naturkød. Foto privat
Foto privat
DelTweet
Forrige artikel

Blokhus Sandskulptur Festival 2020 med temaet Eventyrlige filmfigurer

Næste artikel

Besøg i ”Pigehuset”

Relaterede artikler

Alexanders julemenu

Alexanders julemenu

af Grethe Rolle
25. november 2022
492

Hotel Nor´s nye køkkenchef, Alexander, har allerede bevist sit værd, siden han tiltrådte for et par måneder siden. Han er...

Hawet og Maria er som skabt for hinanden

Hawet og Maria er som skabt for hinanden

af Grethe Rolle
14. oktober 2022
2.6k

Maria blev ansat samtidig med, at Hawet åbnede i Blokhus. Hun bor ganske vist i Aalborg men ser turen med...

Rønnes Hotel anno 2022

Rønnes Hotel anno 2022

af Grethe Rolle
3. april 2022
535

I Slettestrand ligger de fleste hoteller i Jammerbugt Kommune, alle indenfor en radius af få kilometer. Rønnes Hotel, Klitrosen, Hotel...

Gourmetgutterne på Gjøl

Gourmetgutterne på Gjøl

af Grethe Rolle
27. november 2021
832

Øverste billede er fra 2012 Det er ni år siden, vi første gang besøgte mændene bag komfurerne på Gjøl Skole....

Der skal MUUS i kaffen

af Grethe Rolle
25. september 2021
1.1k

Vi har besøgt ”kaffesøstrene”, Linette og Simone Muus, der for nylig åbnede en helt ny, spændende virksomhed på Gjøl. De...

Et liv med fyldepenne, blyanter, smørrebrød og Blokhus

Et liv med fyldepenne, blyanter, smørrebrød og Blokhus

af Grethe Rolle
9. september 2021
2.6k

Det lyder måske som en blandet landhandel? Alligevel er der sammenhæng i historien, som vi får over en kop kaffe...

Næste artikel
Besøg i ”Pigehuset”

Besøg i ”Pigehuset”

Seneste indlæg

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

29. januar 2023
Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

14. januar 2023
Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

6. januar 2023

Find os på Facebook

Se også

Til haveselskab hos Dronning Margrethe

Til haveselskab hos Dronning Margrethe

3 år siden
352
Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

Kunst og kreativitet som omdrejningspunkt

10 måneder siden
469
Om kunst og en keramiker, der går nye, grønne veje

Om kunst og en keramiker, der går nye, grønne veje

3 år siden
794
”Havekvinderne” i Tranum

”Havekvinderne” i Tranum

2 år siden
423

Seneste indlæg

NU går Rulle-Esther på pension

NU går Rulle-Esther på pension

29. januar 2023
Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

Dramatisk nødlanding på havet – nu som børnebog

14. januar 2023
Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

Jytte og Ebbe, ”Nybyggere” i moden alder…

6. januar 2023
De lever af spiritus – og ”snak”

De lever af spiritus – og ”snak”

29. december 2022

Grønt i flere farver

Vi er vilde med grøntsager og mad i farver, og her på siden vil vi løbende lægge billeder og opskrifter ind som inspiration.
Se mere i mad.

Har du en god historie?

Så klik her for at sende os en mail.

Du kan også kontakte os på 21757577.

Om os

I mere end 15 år har vi sammen lavet ORD & BILLEDER, Grethe Rolle er skribent og forfatter til bøger og artikler om livet, kulturen og mennesker i Jammerbugt, og ægtefællen, Torben Agersted har sideløbende dokumenteret med fotos.
Se indslag i TV2Nord ( åbner ny fane).

© 2019 Jammerbugt NU

Ingen resultater
Se alle resultater
  • Forside
  • Mennesker
  • Mad
  • Kultur
  • Andet

© 2019 Jammerbugt NU

Login nedenfor

Glemt password?

Udfyld felterne for at oprette ny konto

Udfyld alle felter. Log ind

Genskab password

Indtast information for at nulstille password

Log ind